Rusko a Francie jednají o zrušení smlouvy na dodávku lodí Mistral

Moskva a Paříž začaly podle ruského listu Kommersant jednat o zrušení kontraktu na dodávku dvou francouzských vrtulníkových lodí typu Mistral. Francie prodej prakticky dokončených válečných lodí pozastavila po anexi Krymu v rámci sankcí vůči Rusku.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Francouzská válečná loď Mistral připravená pro Rusy v přístavu Saint Nazaire

Francouzská válečná loď Mistral připravená pro Rusy v přístavu Saint Nazaire | Zdroj: Reuters

Problém je v částce, kterou má Francie vrátit Rusku, píše Kommersant.

Zatímco Paříž je ochotná Moskvě vrátit zálohu 785 milionů eur, v Moskvě požadují nejméně 1,2 miliardy.

Rusové totiž chtějí, aby Francouzi uhradili i ztráty ruských firem, které se na projektu podílely – například za stavbu vrtulníkové základny ve Vladivostoku nebo pořízení palubních vrtulníků Ka-52K. Na 400 ruských námořníků už navíc prošlo školením, jak lodě Mistral ovládat.

Přehrát

00:00 / 00:00

Francie hledá, jak se vyvázat ze smlouvy o prodeji dvou lodí Mistral Rusku. Podle Moskvy nabízí Paříž nedostatečné finanční odškodnění

Moskva také zdůrazňuje, že objednávka lodí byla jakýmsi gestem dobré vůle vůči Paříži v době, kdy byla Francie a celá Evropa v ekonomické krizi, protože Rusko lodě pro svou armádu vůbec nepotřebuje a v té době pro ně nemělo vybudováno dostatečné zázemí.

Francouzská loděnice uvažuje o prodeji lodí Číně, čemuž ale brání smlouva, podle které s tím musí nejdříve souhlasit ruská vláda. Do lodí totiž byla namontována ruská zařízení, která musejí být nejprve odstraněna, aby nepadla do „nepatřičných“ rukou, pokud Francie lodě prodá.

Pokud se ruské firmy s francouzskou loděnicí na vyrovnání nedohodnou, celá věc nejspíš skončí u soudu.

Martin Dorazín, Simona Bartošová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme