Dnešní maturity se liší od těch minulých. Co ale zůstává, je respekt ze zkoušek

15. květen 2015

Květen byl pro studenty měsíc maturit. Minutý týden probíhaly maturity písemné a příští týden bude začínat ústní zkoušení. Chvilku volna, jestli se tak dá říkat času na učení, měli maturující studenti tento týden, měli takzvaný "svatý týden", zkráceně "svaťák".

„Minulý týden jsem měla státní maturity z češtiny a angličtiny, myslím si, že byly jednoduché. Ačkoliv jsem o češtině slyšela různé debaty, tak byla poměrně jednoduchá, a angličtina, tak ta byla podle mě na elementární úrovni,“ vysvětluje své dojmy letošní maturantka Natálie Přikrylová.

A jak prožila už zmiňovaný "svaťák"? „Učila jsem se dost, učila jsem se hlavně tu literaturu, těch 20 knížek a autorů a období, ve kterých ti autoři tvořili. Myslím si, že se mi to povedlo a že jsem připravená,“ pozitivním tónem dodává maturantka.

Jak vypadají maturity z pohledu školy, to popsala zástupkyně ředitele střední školy Ekonom v Litoměřicích Magda Zabilanská: „Já si myslím, že podobně jako na ostatních školách probíhala ta společná, písemná část maturitní zkoušky, to znamená, že máme přesně daný určitý harmonogram podle toho, které zkoušky si maturanti vybrali.“

V dnešní době maturity probíhají tak, že určitá firma přiveze a odveze zadání a testy se neopravují přímo na škole.

Jaká je při zkouškách atmosféra? „Slavnostní, ale stísněná, protože si myslím, že studenti strach logicky měli a to je určitým způsobem dobře, protože ten respekt k té zkoušce tady byl,“ popisuje učitelka Olga Maťáková a dodává: „Zásadní rozdíl v testu z českého jazyka v porovnaní s minulými ročníky bych viděla pouze v didaktickém testu. V didaktickém testu nebyly otevřené úlohy, což vlastně teď byly poprvé.“

autor: Martin Dušek
Spustit audio