Radioservis uspěl s audioknihou Bambini di Praga 1947. Kaiser je nejlepším interpretem

Na Světu knihy dnes bodovalo vydavatelství Českého rozhlasu Radioservis. Ve třech kategoriích soutěžilo s Bambini di Praga 1947 o ceny za nejlepší audioknihu roku. V režii Aleše Vrzáka v nahrávce exceloval herec Oldřich Kaiser. Ten dnes za svůj výkon obdržel cenu pro nejlepšího interpreta.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Oldřich Kaiser

Oldřich Kaiser | Foto: Tomáš Vodňanský | Zdroj: Český rozhlas

Úspěch audioknihy přikládá režisér Aleš Vrzák z Českého rozhlasu propojení geniality textu Bohumila Hrabala a osobní interpretace Oldřicha Kaisera.

„Propojil se skvělý autor a vynikající, inteligentní herec, který rozumí Hrabalově poetice a dokáže číst hrabalovskou těžkou větu,“ vysvětluje Vrzák.

Přehrát

00:00 / 00:00

Radioservis uspěl s audioknihou Bambini di Praga 1947. Kaiser je nejlepším interpretem. O audioknize mluvil Aleš Vrzák z Českého rozhlasu

Audioknihu Bambini di Praga 1947 vydal Radioservis loni u příležitosti 100. výročí narození autora Bohumila Hrabala.

Groteskní příběhy zavedou posluchače do roku 1947, kdy narůstá strach z likvidace drobných živností a je snadné nalákat malé obchodníky a řemeslníky na pojištění „Opory ve stáří“. Falešní pojišťováci ale nakonec sami naletí.

Radioservis měl celkově nejvíce nominací. Další z nich proměnil v kategorii dramatizace. Všechny tři nejužší nominace patřily vydavatelství Českého rozhlasu. Porotu nakonec nejvíce zaujalo nové vydání komisaře Megreta v hlavní roli s Rudolfem Hrušínským.

Nejlepší audioknihou roku je Muž jménem Ove švédského autora Frederika Bakmana z vydavatelství One Hot Book.

Bakmanova kniha v Česku vyšla před rokem a vypráví příběh o vzteklém šedesátníkovi, který se rozhodne stát se samozvaným strážcem pořádku ve svém sousedství. Její audiopodobu načetl herce Jan Vlasák. Za svůj výkon získal druhé místo v kategorii interpret.

Za pozornost určitě stojí i ryze technická kategorie zvuk. V ní zvítězila četba Richarda Honzoviče a Renaty Volfové. Společně načetli text Stanislava Lema nazvaný Solaris.

Kategorii četby vyhrála audiokniha Muž z ostrova Lewis v podání Jiřího Dvořáka. Nejlepší dětskou audioknihou se stala Babička drsňačka v interpretaci Jiřího Lábuse.

Posluchačům se nejvíce líbila Analfabetka

Svého favorita vybírali také posluchači. Zapojily se dva tisíce lidí, hlasovali tři měsíce a na výběr měli z celkem 64 titulů.

Nejvíc se jim líbila audiokniha Analfabetka v podání Martina Stránského. Autor textu Jonas Jonasson svým knižním vydáním Analfabetka, která uměla počítat, čtenáře zaujal a jeho kniha se stala bestselerem.

Vítěz této kategorie se neobjevil v jiných nominacích. Posluchačský vkus se tak s odbornými porotami rozchází.

Markéta Kaňková, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme