Syrská armáda vyslala posily do bojů o historickou Palmýru

Syrská armáda posiluje své jednotky, které bojují s radikály Islámského státu blízko historického pouštního města Palmýra. Podle syrských ochránců lidských práv se bojová linie nachází kilometr od vykopávek, zařazených před dvěma lety na seznam ohrožených památek kulturního dědictví UNESCO.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Oáza Palmyra v syrské poušti je na seznamu světového dědictví UNESCO, ale když ji dobyla teroristická bojůvka Islámského státu, turistický magnet se změnil v měsíční krajinu

Oáza Palmyra v syrské poušti je na seznamu světového dědictví UNESCO, ale když ji dobyla teroristická bojůvka Islámského státu, turistický magnet se změnil v měsíční krajinu | Foto: CC BY-SA 3.0, Bernard Gagnon

Během občanské války už se Palmýry na čas zmocnili umírnění syrští povstalci, pak ji režim dobyl zpět a nyní se o ni pokoušejí džihádisté Islámského státu.

Současná situace je těžko předvídatelná. Armáda sice posiluje jednotky na ochranu města, bojuje nicméně také na mnoha dalších frontách, takže není vyloučené, že se jí uchránit Palmýru před zničením nakonec nepodaří.

Přehrát

00:00 / 00:00

Syrská armáda vyslala posily do bojů o historickou Palmýru. S podrobnostmi se přihlásil zpravodaj Štěpán Macháček

Pro Islámský stát představuje dobytí Palmýry jeden ze strategických cílů, dá se proto očekávat, že se bude snažit na město zaútočit vší silou.

Palmýra patří mezi nejzachovalejších římská města vůbec. Oáza uprostřed pouště je unikátní směsí římského urbanismu a východních vlivů, nachází tam také velice vzácné věžové a podzemní hrobky, které zdobí reliéfy tehdejší elity. Právě ty by byly první na mušce, pokud by se Islámský stát skutečně starověkého města zmocnil.

IS dobyl hlavní vládní budovu v iráckém Ramádí

Dnes také přišly zprávy, že bojovníci Islámského státu dobyli hlavní vládní budovu v iráckém Ramádí. Při nočním frontálním útoku džihádisté provedli současně šest sebevražedných útoků pomocí vozidel naložených výbušninami. O život při nich přišlo deset policistů.

Irácká policie a armáda se z města stáhla podobně jako vloni v Mosulu. Islámský stát tak de facto ovládá celou největší iráckou provincii Anbár, jíž je Ramádí centrem.

Pro iráckou vládu to znamená velkou ránu. Premiér Hajdar Abádí získal velký kredit v dubnu dobytím Tirkítu a prohlášením, že se armáda chystá získat zpět do svých rukou Mosul. Teď se ale ukazuje, že Islámský stát je stále schopen držet své pozice a dokonce je rozšiřovat.

Štěpán Macháček, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme