EXPO v Miláně ovládla česká kultura, národní den přilákal davy lidí

Pátek patřil na Světové výstavě EXPO v Miláně České republice. Od dopoledne se střídala vystoupení hudebníků, tanečníků, pouličního divadla, v Itálii populární modelka Alena Šeredová uváděla módní přehlídku. Program vyvolal velký zájem návštěvníků, často se kolem brouzdaliště před českým pavilonem tísnily stovky lidí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Český národní den na Expu 2015

Český národní den na Expu 2015 | Foto: Petra Novotná

Program se odehrával hlavně u vodní plochy před pavilonem, kde plastika obrovské ptačí hlavy s tělem v podobě auta symbolizuje prolínání přírody s technikou a také čištění vody pomocí nanotechnologií vymyšlených v České republice.

Slavná melodie z filmu Limonádový Joe doprovázela pohledné dívky, které sjížděly po skluzavkách do brouzdaliště. Tam je očekávali pánové v černých fracích a bílých holínkách.

Dětská opera Praha zaujala Rusalenkou, představením na motivy Rusalky. Vodní žínky zpívaly v brouzdališti a cákaly na vodníka.

Přehrát

00:00 / 00:00

Pátek patřil na Světové výstavě EXPO v Miláně České republice. Atmosféru národního dne přiblížil reportér Jaroslav Skalický

„V bazénu jsme ještě nehrály, ani v brouzdališti. Aspoň je v tom horku nějaké osvěžení,“ svěřila se jedna z víl.

Spousta hostů dala přednost osvěžení v podobě českého piva. „Vytočili jsme dneska víc než jindy, návštěvnost byla veliká,“ potvrdila obsluha v baru vedle vodní plochy.

Český pavilon pochválil i generální komisař výstavy Bruno Pasquino. Ocenil hlavně Laboratoř ticha, kde prohlídku biotopu Českého lesa umocňuje moderní audiovizuální technika.

Blanka Milfaitová z Pohoří na Šumavě v pavilonu vařila čerstvou marmeládu. „Čím je jakékoliv jídlo výjimečné, tak je vždycky základem surovina. Italové jsou zrovna ti, kteří si hodně potrpí na původ a kvalitu surovin, takže tady je to hodně znát,“ vysvětlila Češka, která se pyšní titulem Nejlepší výrobce marmelád na světě.

Český národní den na Expu 2015 | Foto: Petra Novotná

Národní den Česko na EXPO ještě více zviditelnil. Agentura CzechTourism toho chce náležitě využít, říká jeho generální ředitelka Monika Palatková.

„EXPO určitě CzechTourism využije nejenom u italské klientely, ale i u všech dalších zahraničních návštěvníků. Italský trh roste dlouhodobě v průměru tři až pět procent ročně, takže je to určitě trh, o který se chceme dále opírat. Jen by nás více těšilo, kdyby jezdili i do regionů, nejenom do Prahy.“

Program českého národního dne končí se zavírací hodinou celého areálu, tedy o půl jedenácté večer. Celkem se na něm podílelo na 150 účinkujících.

Jaroslav Skalický, Petra Novotná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme