Oldřichu Kaiserovi je 60 let. Uznání sklízí jako komik i jako rozhlasový interpret

Šedesáté narozeniny slaví právě dnes známý český herec Oldřich Kaiser. Popularitu mu vynesly filmové, televizní a divadelní role, ale zejména asi pořady, kde vystupoval se svým hereckým partnerem Jiřím Lábusem. Oldřich Kaiser se však také věnuje hudbě a za sebou má i zajímavé rozhlasové projekty.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Oldřich Kaiser při natáčení

Oldřich Kaiser při natáčení | Foto: Tomáš Vodňanský | Zdroj: Český rozhlas

Před dvěma lety například načetl Oldřich Kaiser pro Český rozhlas Vltava román Jaroslava Haška Osudy dobrého vojáka Švejka. Režisérka Markéta Jahodová si herce vybrala nejen pro jeho charismatický hlas.

„Sžít se s autorem, ale i s tou figurou Švejka, dokázat zahrát toho Haška vypravěče, k tomu Švejka a k tomu všechny ty figury, kterých je tam nemálo, ty charaktery, které on nehraje tak jako na povrchu, že by nějak jenom zabarvil hlas, ale on opravdu té postavě na jedné krátké replice dá psychologii, dá tam tu celou situaci, to je opravdu herecká genialita,“ ohodnotila Jahodová Kaiserův výkon.

Přehrát

00:00 / 00:00

Medailonek Oldřicha Kaisera připravila redaktorka Eva Rajlichová

I pro Oldřicha Kaisera byla adaptace slavného Haškova díla výzvou. „To není takovej ten prvoplánovej Švejk,“ poznamenal Kaiser. „Spíš si myslím, že on je z těch všech figurek kolem nejnormálnější,“ zauvažoval.

„Ono to svádí, protože člověk to má naposlouchaný, viděl několikrát ten film, poslouchal pana Wericha, ale myslím, že tahle cesta je asi nejlepší – že on je z nich vlastně ten nejnormálnější,“ dodal herec.

Švejk není zdaleka jedinou spoluprací populárního herce s rozhlasem, zajímavá byla třeba jeho role ve hře Lidojedi anebo jeho podání Hrabalových próz.

Oldřich Kaiser vystudoval brněnskou konzervatoř a pražskou DAMU. Má za sebou i celou řadu rolí v televizních seriálech nebo filmech. Působivý byl třeba jeho výkon ve snímku Žralok v hlavě režisérky Marii Procházkové.

V posledních letech o sobě dává Oldřich Kaiser vědět i jako muzikant – spolu se zpěvačkou, básnířkou a také svou životní partnerkou Dášou Vokatou.

Na housle, kterými se někdy doprovází, hraje Oldřich Kaiser už od dětství. „Od druhý třídy do deváté třídy jsem chodil jednou tejně na housle a bylo to teda utrpení. Pro učitele taky. Takže ten den to pro mě bylo hrozný – představa, že jdu do houslí, nicméně vydržel jsem to,“ konstatoval.

Oldřich Kaiser ztvárnil i dlouhou řadu divadelních rolí – byl v angažmá v Národním divadle nebo v Ypsilonce. Herecké profesi se věnuje i jeho dcera Karolína.

Oldřich Kaiser | Foto: Český rozhlas

Eva Rajlichová, kov Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme