Hradecká Helicopter show není pro záchranáře jen přehlídka, ale i trénink

Hromadná dopravní nehoda, záchranáři pod vrtulníky v podvěsu nebo ukázky vrcholné pilotáže – to je jen část programu už tradiční letecké akce Helicopter show. Na letišti v Hradci Králové se dnes představí desítky strojů.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Helicoptershow 2015 v Hradci Králové

Helicoptershow 2015 v Hradci Králové | Foto: Martin Pařízek | Zdroj: Český rozhlas

Hradecké letiště se už tradičně v polovině května stává místem, kde se setkávají zástupci leteckých záchranných služeb i dalších složek integrovaného záchranného systému nejen z Česka.

„My tady předvádíme i práci v podvěsu a každá taková práce v podvěsu je pro nás výcvik na ostré akce,“ říká ředitel královéhradecké krajské záchranné služby Jiří Mašek.

Přehrát

00:00 / 00:00

O program královéhradecké Helicopter show se zajímal redaktor Martin Pařízek

„Jsme také rádi, že se toho účastní i široká veřejnost a získává povědomí o letecké záchrance,“ dodává Mašek.

Koordinaci mezi nebem a zemí si záchranáři mohli letos v praxi vyzkoušet například v Krkonoších, když v oblasti Modrého dolu spadla lavina. Na místě zasahovalo několik vrtulníků, hasiči a i horská služba. Podle náčelníka horské služby Adolfa Klepše jsou podobná setkání jako to hradecké příležitostí, jak se na takový zásah připravit.

„Každá praktická ukázka přináší novou zkušenost a můžeme si porovnat postupy s postupy dalších složek, které tady budou ukázky předvádět,“ říká Klepš.

Piloti při dnešním leteckém dni předvedou například zásah u hromadné dopravní nehody, kde společně s hasiči a záchranáři budou ze vzduchu pomáhat i čtyři vrtulníky.

Helicoptershow 2015 v Hradci Králové | Foto: Martin Pařízek

Diváci uvidí také závod vrtulníku s monopostem a Hradecké letiště zažije také první veřejnou premiéru letounu, který měl právě ve městě pod bílou věží desítky let svou domovskou základnu.

„Bude evropská premiéra, bude tady lítat MIG 15, který velká skupina nadšenců v Hradci Králové zrekonstruovala. Tahákem bude úvodní skupina, kde bude více než 15 vrtulníků – od lehkého po těžký vojenský vrtulník Cobra,“ dodává jeden z hlavních organizátorů akce a pilot vrtulníku Daniel Tuček.

Letový program začne ve 13 hodin a celkem nabídne 16 letových ukázek.

Martin Pařízek, kov Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme