Jan Fingerland: Svaté Arabky, první mezi svými

16. květen 2015

Marjam Bavárdíová a Marie Alfonsina Ghattásová, to jsou jména dvou žen, které budou tuto neděli prohlášeny za svaté. To, co je na nich neobvyklé, je skutečnost, že se narodily na území Palestiny.

Jsou také prvními arabsko-jazyčnými svatými. Na Blízkém východě sice žijí a zejména v minulosti žily miliony domácích křesťanů, ale drtivá většina z nich patří k mnoha jiným církvím.

V případě Palestiny to například jsou příslušníci řecké ortodoxní církve. Katoličtí křesťané jsou tedy na Blízkém východě menšinou uvnitř menšiny.

Kdo tedy jsou nové světice? Bavárdíová se narodila roku 1843 v galilejské vesnici Ibilín, která leží nedaleko Nazaretu v severním Izraeli. Její rodina patřila k řeckokatolické církvi. Řádovou sestrou se stala ve Francii. Byla mystičkou, měla nejrůznější vidění a na dlaních se jí objevovala stigmata. Zemřela ve 33 letech na gangrénu.

Čtěte také

Její jméno však přetrvalo. Ještě za svého života založila v Betlémě klášter řádu karmelitánek, který dodnes existuje. Ačkoli byla negramotná, poslali ji na misii až do Indie. Proces kanonizace začal už v roce 1927, v roce 1983 ji blahořečil papež Jan Pavel II. a nyní bude už svatořečena.

Děje se tak díky tomu, že se s jejím jménem spojuje zázračná záchrana života dítěte, které trpělo vážnou chorobou srdce. Modlitba rodinných přátel k Marjam Bavárdíové prý přispěla k zázračnému uzdravení.

Druhou svatou je Marie Alfonsina Ghattásová, která se narodila v Jeruzalémě. Ve srovnání s Bavárdíovou vedla život mnohem méně mezinárodní, ale o to delší a co do viditelných stop plodnější.

Jeptiška stojící u hrobu Marie Alfonsiny Ghattásové

Založila několik dívčích škol a bojovala proti negramotnosti žen. Byla jednou ze zakladatelek kongregace sester posvátného růžence, která působí na celém Blízkém východě, kde v řadě zemí provozuje školky, domovy pro staré lidi, ubytovny a nemocnice. Také se jménem Ghattásové je spojen zázrak. Modlitba k ní prý před šesti lety přivedla k životu muže, který utrpěl zásah elektrickým proudem.

Obě ženy mají i jinak mnoho společného. Nejen skutečnost, že se narodily na území historické Palestiny a hovořily arabsky, ale také to, že žily v chudobě, trpěly zdravotními problémy a oběma se zjevila Panna Marie. Obě ostatně nesly její jméno.

Čtěte také

Svatořečení Marjam Bavárdíové a Marie Alfonsiny Ghattásové si nelze odmyslet od současného politického kontextu. Obě se narodily v polovině 19. století a pravděpodobně by se neoznačily za „Palestinky“ v národním slova smyslu.

Dnes však právě jejich příslušnost k novodobému národu Palestinců hraje velkou politickou roli. Jejich svatořečení se zúčastní předseda Palestinské samosprávy Mahmúd Abbás a také latinský patriarcha Jeruzaléma Fuád Tval o nových svatých hovořil jako o „novodobých palestinských svatých“, které prý přinášejí Palestině a Svaté zemi naději.

Svatořečení Marjam Bavárdíové a Marie Alfonsiny Ghattásové se zúčastníi  předseda Palestinské samosprávy Mahmúd Abbás

Tento politický výklad podporuje i Vatikán, který v téže době chystá uznání Palestiny za stát, navzdory tomu, že zatím Palestina jako stát neexistuje v reálu. To vyvolává rozladění v Izraeli, protože to v Jeruzalémě považují za jednostranný a nešťastný krok, který navíc vyznívá zvláštně ve srovnání s potížemi při uznání už desítky let existujícího a fungujícího izraelského státu.

Vatikán považuje prostor mezi Středozemním mořem a Jordánem za Svatou zemi, na jejímž území – tedy i na území stávající Palestinské autonomie – se nachází mnoho důležitých míst, včetně Betléma a Jeruzaléma.

Vše se také odehrává v době, kdy se situace křesťanů na Blízkém východě značně zhoršila, tisíce jich byly zabity a statisíce jich uprchly z domovů – týká se to zejména Iráku a Sýrie.

Parodoxně je to ovšem právě Izrael, v němž se křesťané mohou cítit bezpečněji než kdekoli jinde v široké oblasti. Vatikán si je ovšem izraelskými postoji jist i do budoucna. Dává proto přednost tomu raději konejšit vlády zemí, kde křesťanům nebo křesťanským svatým místům může hrozit nebezpečí.

Spustit audio