Francie nechce kvóty na přijímání uprchlíků ale lepší zabezpečení hranic

Paříž nesouhlasí s přerozdělováním uprchlíků mezi členské země Evropské unie. Francie by podle plánu Evropské komise měla přijmout více jak 14 procent běženců. Premiér Manuel Valls nepovažuje systém kvót za spravedlivý a volá po jiném způsobu rozdělování uprchlíků.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Premiér Manuel Valls nejenže prezidenta nekryje, místy to dokonce vypadá, že prezident zaniká v jeho stínu

Premiér Manuel Valls nejenže prezidenta nekryje, místy to dokonce vypadá, že prezident zaniká v jeho stínu | Foto: Wikimedia Commons, Briand

Manuel Valls přijel osobně do Mentonu, přes který chodí z Itálie každý den desítky uprchlíků. Přijímání uprchlíků členskými zeměmi Evropské Unie není podle něj řešením.

„Je především potřeba posílit ochranu vnějších hranic Evropské unie. Francie se na tom bude podílet svými loděmi a letadly. Měli bychom ale vytvořit trvalý evropský systém ochrany hranic,“ řekl Valls.

Ten je také přesvědčen o tom, že Francie, která přijala od roku 2012 deset tisíc uprchlíků ze Sýrie a Iráku, se musí dalšímu přílivu nelegálních uprchlíků začít bránit. Podle Vallse je třeba, aby se otázka uprchlíků řešila na celoevropské úrovni.

„Je nezbytné, aby Evropa našla společnou odpověď. Nejprve musíme posílit dohled na vnějších hranicích Evropské unie. V dubnu Evropská rada ztrojnásobila operace agentury Frontex ve Středozemním moři. Francie k tomu plně přispívá. Věnujeme lodě i letadla, ale jak víte, navrhujeme, že je třeba jít dál a vytvořit Evropský systém pohraničních kontrol,“ uvedl Valls.

Jan Šmíd Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme