Zeman varoval v Terezíně před lhostejností a islamistickými radikály

Terezínská tryzna dnes připomněla oběti a 70. výročí konce druhé světové války v Evropě. Prezident Miloš Zeman ve svém projevu varoval před lhostejností, která přispívá k vzestupu nenávisti, a také před islamistickými radikály.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Prezident Miloš Zeman položil v Terezíně květiny a přednesl projev

Prezident Miloš Zeman položil v Terezíně květiny a přednesl projev | Zdroj: ČTK

Miloš Zeman řekl, že zatímco ve 40. letech společnost rozdělovala rasová nenávist, v současnosti od jihu přichází náboženská nenávist:

„Dnes se setkáváme po nenávisti rasové a nenávisti třídní s rasovou nenávistí, která opět dělí lidi do dvou skupin. Do skupiny věřících a do skupiny nevěřících, kam patří samozřejmě i ti, kdo vyznávají jinou víru než ideologové Islámského státu.“

Prezident také zdůraznil, že je nutné reagovat na pokus islamistů o návrat do středověku.

„Přál bych si, abychom našli odvahu zbavit se lhostejnosti, strachu, neříkat, že u nás ještě o nich nejde," řekl Zeman.

Uctít památku obětí druhé světové války přijeli na Národní hřbitov do Terezína stovky lidí. Vedle hlavy státu se jí zúčastnili premiér Bohuslav Sobotka, několik ministrů, zástupci obou parlamentních komor, náboženských obcí a organizací připomínajících odkaz obětí druhé světové války.

Nacisté zavlekli mezi lety 1941 a 1945 do terezínského ghetta na 155 tisíc Židů z celé Evropy. Na 117 tisíc z nich se nedožilo osvobození. Věznicí gestapa v Malé pevnosti prošlo na 32 tisíc mužů a žen. V Terezíně jich zahynulo 2600, další tisíce potom v jiných nacistických táborech.

Od roku 1947 jejich památku připomíná Památník národního utrpení, později přejmenovaný na Památník Terezín. První expozice vnikla v roce 1949.

Uctít památku obětí druhé světové války přijeli na Národní hřbitov do Terezína stovky lidí | Foto: ČTK

ČTK, Anna Jadrná, Lucie Valášková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme