Tři stovky squatterů prošly na protest proti policejnímu zásahu v usedlosti Cibulka Prahou

Squatteři v centru Prahy protestují proti nedávnému policejnímu zásahu na pražské Cibulce. Chtějí přimět majitele usedlosti k obnovení nájemní smlouvy.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Demonstraci proti vyklizení squattu Cibulka a policejním represím uspořádalo na Václavském náměstí v Praze Autonomní sociální centrum Klinika

Demonstraci proti vyklizení squattu Cibulka a policejním represím uspořádalo na Václavském náměstí v Praze Autonomní sociální centrum Klinika | Zdroj: ČTK

Squatteři měli z Václavského náměstí vyrazit v 16 hodin, nakonec ale vyšli o půl hodiny později. Průvod totiž provázejí dvě dodávky a nákladní auto s aparaturou. Jeden z řidičů ale neprošel policejním testem na drogy. Musel se tak hledat náhradní řidič.

Trasa průvodu vedla Opletalovou ulicí přes Štefánikův most na nábřeží Kapitána Jaroše a do Veletržní ulice. Pak protestující přešli přes Trojský most a jejich putování skončilo před budovou Matematicko-fyzikální fakulty UK v Troji.

Squttery od začátku protestu sleduje několik desítek policistů, zasahovat zatím nemuseli. Účastníci protestu nyní tančí, popíjejí a občas skandují hesla, jako "bydlet není zločin".

Policejní zásah z minulého týdne stál čtvrt milionu korun. V České televizi to řekl ministr vnitra Milan Chovanec z ČSSD. Zásahu se zúčastnilo na 130 policistů. O jejich množství ministr pochybuje. Teď čeká na zprávu od policie.

„Chci vědět, jestli ten zákrok byl přiměřený. Jestli finanční prostředky nebyly vynaloženy marně. A vedle toho by mne zajímalo, proč jsme v této věci konali tak rychle,“ uvedl Chovanec.

Edita Valentová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme