Školy trápí vši. Pokud rodiče situaci neřeší, mohou zakročit i sociální pracovníci

S přemnožením vši dětské bojuje v tomto období řada škol. Zbavit se tohoto parazita je velmi obtížné, zvlášť pokud rodiče se školou nespolupracují. Pokud dítě v tomto směru dlouhodobě zanedbávají, můžou zakročit i sociální pracovníci. Závažný případ řešili loni v Brně, kde silně zavšivené dítě skončilo v nemocnici.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Veš dětská na vlasech

Veš dětská na vlasech | Foto: licence Creative Commons Attribution-Share Alike 2.0, Gilles San Martin

Učitelé ve školách dnes dětem vlasy prohlížet nesmí. O tom, kdo z dětí má vši, se tak dozví, jen pokud se sami rodiče přiznají. Třídní učitel pak informuje ostatní rodiče, že se vši ve škole vyskytly.

„Nejmenujeme, nikdy se nedozví třída jméno toho dítěte. Třídní učitelé neprohlíží hlavy. Výjimku třeba tvoří školy v přírodě - když se to objeví na škole v přírodě, tak samozřejmě paní učitelka ty vlasy prohlédne,“ popisuje zástupkyně ředitele jedné z brněnských základních škol Eva Krochmalná.

Přehrát

00:00 / 00:00

S přemnožením vši dětské bojuje v tomto období řada škol. O problém se zajímala Kateřina Pichalová

Problém nastane, když rodiče na upozornění nereagují a nechají zavšivené dítě dál chodit mezi ostatní. Pokud je ale situace vážná, můžou se ředitelé škol obrátit na sociální pracovníky Odboru péče o dítě v místě bydliště, jak říká mluvčí městské části Brno střed Roman Burián.

„Nejdramatičtější případ, který jsme zaznamenali, byl poměrně závažný a jedno dítě dokonce skončilo v dětské nemocnici. Tam ten případ to se vyřešilo ve spolupráci s dětskou lékařkou.“

Rodiče mohou přijít i o dávky

Sociální pracovníci nejdřív rodiče důrazně upozorní, aby dítě parazitů zbavili. Nezřídka pomáhají i s pořízením speciálních přípravků. Jde-li o sociálně slabší rodiny, které pobírají dávky, může se do řešení zapojit také úřad práce.

„Protože to je orgán veřejné moci, který případně dává sociální dávky. To znamená, museli by oni posoudit, tak jak je třeba v případě analogicky u záškoláctví toto řešení možné, jestli by případně i toto mohl být i důvod k nějakému krácení dávek a podobně. A to my nemůžeme za ně rozhodovat,“ potvrzuje Roman Burián.

Když úřad práce zjistí, že rodiče peníze nevyužívají k řádné péči o dítě, může omezit jejich vyplácení.

Vši | Foto: Michal Jindra

Kateřina Pichalová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme