Miqayel Voskanyan and Friends Band: Folk Fusion

25. květen 2015

Z Jerevanu pochází hráč na loutnu tar, Miqayel Voskanyan, mladý a vysoce talentovaný hudebník, který tento původně lidový nástroj zasadil do soudobého jazzu. Jeho koncert bude reprezentovat arménskou hudbu na letošním veletrhu Midem v Cannes počátkem července, a jeho debutové album představíme v dnešní Mozaice.

I když Arménie má pouhé tři miliony obyvatel, ve světě proslavila tuto zemi úctyhodná řada umělců - včetně francouzského šansoniéra Charlese Aznavoura, který se narodil v Paříži arménským rodičům. K nejmladším nadějím arménské hudby patří Miqayel Voskanyan, virtuozní hráč na tradiční loutnu tar, strunný nástroj s ozvučnou skříní ve tvaru osmičky. „Od 9 let jsem hrál arménskou tradiční hudbu,“ vysvětluje Voskanyan, „od 19 let se věnuji jazzu. Pokud vím, tak loutnu tar nikdo jiný v jazzu nepoužívá, i když jazzové fuze s arabskou loutnou jsou naopak velmi časté.“

03386513.jpeg

Loutna tar patří do rozvětvené rodiny strunných nástrojů, což ostatně ukazuje i její název: tar stojí na počátku rodokmenu, z nějž se vyvinul například neznámější indický nástroj sitar. Od kytary tar rozeznáte na první poslech, má totiž ostře kovový zvuk, který je daleko bližší řeckému bouzouki nežli západním nástrojům. Miqayel Voskanyan založil v Jerevanu skupinu, kterou nazval Friends, Přátelé, s níž vydal koncem loňského toku své první album.

Arménský jazzový hráč Miqayel Voskanyan si vytvořil překvapivě rychle světové renomé: na jaře 2014, ještě jako nepříliš známý osmadvacetiletý umělec, získal se svojí skupinou pozvánku na galakoncert jazzové soutěže v New Yorku, a v létě téhož roku reprezentoval Arménii na festivalu kavkazské kultury, který proběhl v Jižní Koreji. Miqayel Voskanyan natáčí výhradně vlastní skladby, v nichž průrazný zvuk jeho loutny tar vytváří překvapivý kontrast vůči klavíru či saxofonu.

Letošní rok je pro všechny Armény spojen s hořkými vzpomínkami - na jaře totiž uplynulo 100 let od tragických událostí roku 1915, kdy bylo na území Turecka vyvražděno kolem milionu Arménů. Řada zemí, včetně Francie či Řecka, uznává arménskou genocidu jako závažný zločin proti lidskosti. Arménie se rozhodla na smutné výročí upozornit pozitivní akcí a vyhlásila Rok arménské kultury, jehož součástí budou akce globálního rozsahu. Veletrh Midem, který se koná počátkem června v jihofrancouzském letovisku Cannes, patří k největším světovým hudebním událostem. Tématem jeho letošního ročníku bude arménská kultura - a na slavnostním zahajovacím koncertě vystoupí i jazzový hráč Miqayel Voskanyan.

V dnešní Mozaice uslyšíte například skladby: Dngldva, In Yerevan, Lusine, Shakaraklor.

Spustit audio