Před dvěma lety zasáhla Janské Lázně a Rudník povodeň. Dělníci stále opravují škody

Potoky a řeky v krkonošských a podkrkonošských obcích obsadili dělníci. Zpevňují břehy, opravují zatrubnění, likvidují sesuvy. Škody, které napáchala ničivá povodeň před dvěma roky, stále nejsou odstraněny.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Povodně poničily i národní park v Krkonoších - Svoboda nad Úpou

Povodně poničily i národní park v Krkonoších - Svoboda nad Úpou | Foto: KRNAP

Dělníci v Janských lázních opravují čtvrt kilometru dlouhé zatrubnění janského potoka.

„Jsme zhruba na 150 metrech. Dáváme tam výztuže, jakoby kari sítě, přikotvujeme je do stropu a do stran, potom se to vystříkává betonem,“ popisuje opravu jeden z dělníků Tomáš Piskor.

Je to prý náročná práce, protože voda korytem neustále teče. „Zkomplikovalo nám to asi jeden týden. Jak tál sníh, tak se zvedla hladina vody a nedalo se pracovat," dodává Piskor.

Přehrát

00:00 / 00:00

Dělníci opravují v Janských lázních a Rudníku škody po povodni. Řeky se rozvodnily před dvěma lety. Natáčela redaktorka Kateřina Kohoutová

Dělníci s opravami spěchají, velká voda v červnu 2013 zatrubnění hodně poškodila.

„Prudká voda podemlela stěny a vymlela podloží. Hrozilo, že by se boční stěny mohly zbortit. Podepírá to celé náměstí, takže by se mohl propadnout kus náměstí," říká starosta Janských Lázní Jiří Hradecký z Volby pro město.

Dodává, že problém začala radnice řešit okamžitě po velké vodě: „Začalo se to řešit hned, nicméně využili jsme až následnou výzvu, požádali jsme o grant a ten se nám podařilo získat."

Odstraňování povodňových škod nebere konce ani v nedalekém Rudníku. Největší letošní investicí je oprava mostků.

„Deset už jsme jich opravili, devět nás jich ještě čeká. Čerpáme na to peníze z Fondu solidarity Evropské unie,“ upřesňuje starosta Aleš Maloch ze Sdružení nezávislých kandidátů.

Povodně poničily i národní park v Krkonoších - Svoboda nad Úpou | Foto: KRNAP

Obec navíc stále trápí sesuvy půdy, které pravidelně monitoruje statik. „Jedná se o devět nejpalčivějších sesuvů, z celkového počtu 21, které tady byly v předloňské povodni. Je to investice zhruba 10 milionů korun," dodává Maloch.

Z velké vody v horských a podhorských obcích mají lidé stále strach. Nikdo neví, kdy blesková povodeň může přijít. V Rudníku proto zdokonalili protipovodňový varovný systém.

„Digitální bezdrátový rozhlas, průtokové měřiče vody a srážkoměry. Pokud se voda dostane na druhý povodňový stupeň, tak se to automaticky vyhlásí a jde to do varování SMS. Dneska tam máme přihlášených asi 1200 lidí. Všichni tak dostanou varovnou SMSku,“ vysvětluje Maloch.

Starosta Rudníku předpokládá, že do konce letošního roku by většina škod měla být odstraněna.

Anna Jadrná, Kateřina Kohoutová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme