Opavu navštíví tamní vévoda, lichtenštejnský kníže Hans Adam II.

Opava se dnes chystá na výjimečnou návštěvu. Poprvé od konce druhé světové války přijede do tohoto slezského města člen rodu Lichtenštejnů - kníže Hans Adam II. Dodnes má titul opavského a krnovského vévody a jeho vztah ke Slezsku je jasný i z knížecího znaku.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hans Adam II.

Hans Adam II. | Foto: Das Fürstenhaus von Liiechtenstein

„Zatím máme v plánu znak Opavy, tedy erb s orlicí, z květin,“ říká zahradnice Veronika z opavských technických služeb.

Letos chce na ulici vymodelovat erbovní květinový záhon a sama možná ani netuší, že to bude tak trochu i znak Lichtenštejnského knížectví. Stejná orlice, červeno-bílé barvy.

Přehrát

00:00 / 00:00

Poprvé od konce druhé světové války se dnes s obyvateli Opavy pozdraví jejich vévoda, lichtenštejnský kníže Hans Adam II. Více Martin Knitl

„Je to opravdu provázané, protože kníže Karel I. z Lichtenštejna je ten, který Opavu před 401 lety přebíral,“ vysvětluje Petr Rotrekl z opavského magistrátu.

Kvůli návštěvě Hanse Adama II. byla v kostele svatého Václava v centru města obnovena výstava o Lichtenštejnech. Křtít se zde bude i nová kniha o tomto rodu a jeho sídlech.

„Připravili jsme pro knížete Hanse Adama zajímavý program z pokladnice slezské lidové tvorby – slezský folklor a dětský pěvecký sbor Domino zazpívá lichtenštejnskou státní hymnu. Kníže Hans Adam se do Opavy velmi těší, protože jako vévoda opavský a krnovský nikdy předtím Opavu nenavštívil,“ dodává Rotrekl.

Majestátní prostory kostela svatého Václava budou večer jedinou oficiální příležitostí, kde si opavští poddaní mohou svého vévodu a zároveň nejbohatšího monarchu v Evropě zblízka prohlédnout a třeba získat i jeho podpis.

Martin Knitl, Simona Bartošová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme