Číňané chtějí posílit svůj vliv v Jižní Americe, chystají tam stamiliardové investice

Čína posiluje svůj ekonomický vliv v Jižní Americe, kde dosud dominují Spojené státy. Do několika zemí, konkrétně Brazílie, Kolumbie, Peru a Chile míří na návštěvu čínský premiér Li Kche-čchiang. Peking letos prohlásil, že chce v tomto regionu v příštím desetiletí investovat na 500 miliard dolarů (asi 12 bilionů korun).

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Čínský premiér Li Kche-čchiang

Čínský premiér Li Kche-čchiang | Zdroj: Reuters

Jednou z oblastí, o niž má Čína zájem, je doprava. K plánovaným velkým projektům patří třeba železnice spojující obě jihoamerická pobřeží, tedy Atlantik a Pacifik. Konkrétně by měla vést mezi Peru a Brazílií.

Politici a ekonomové už o projektu mluví dlouho, ale k jeho uskutečnění zatím nedošlo.

Zájem Číny o oblast dopravy dokládá i stavba nového mezioceánského průplavu v Nikaragui. Na něm pracuje soukromý čínský investor, i když zřejmě s podporou čínské vlády.

Podobné projekty zřejmě budou přibývat. Třeba v Brazílii ohlásí podle deníku Financial Times čínský premiér investice do infrastruktury ve výši 50 miliard dolarů (1,2 bilionu korun).

Obrat prudce vzrostl

Ekonomický vliv Číny v Jižní Americe roste. V letech 2000 až 2013 se obchodní obrat Latinské Ameriky s Čínou zvýšil 22 násobně.

Týká se to hlavně těch zemí, kde Čína najde odbyt zatím pro své spotřební zboží, kde je velký trh. Například od roku 2009 je Čína největším obchodním partnerem Brazílie.

Asijská země dováží do Jižní Ameriky obrovské množství spotřebního zboží – elektroniky či spotřebičů – ale také dražší věci. Třeba Brazílie a Argentina si v Číně objednaly vlaky pro metro nebo pro příměstskou železnici.

Opačným směrem pak jdou zase suroviny, jako třeba soja či železo. Brazílie je největší dovozce těchto komodit do Číny.

I do společné výroby železa chce Čína v Brazílii investovat, oblastí zájmu je však víc. Brazílie má třeba problémy s těžbou ropy – kvůli korupčnímu skandálu firmy Petrobras a klesající ceně se zpomaluje projekt průzkumu hlubinných nalezišť pod mořským dnem – Čína by v tom částečně mohla pomoci.

Spolupráce by se mohla rozvíjet také v bankovním sektoru. V Brazílii působí čínská banka ICBC a do čínských rukou by mohla podle brazilských médií přejít také brazilská BBM.

Projekty ve Venezuele

Z dalších jihoamerických zemí se Čína silně etabluje také ve Venezuele. V lednu přivezl venezuelský prezident Nicolás Maduro z návštěvy Pekingu dohodu o čínských investicích ve výši 20 miliard dolarů (v přepočtu přes 500 miliard korun).

Teď Čína začala údajně stavět velký projekt sociálního bydlení v Caracasu a Maduro také chce, aby v zemi vyrostly čínské továrny, které by měly dodávat pro tento projekt stavební materiál.

Maduro prohlásil, že Venezuela zdvojnásobí dovoz všeho čínského. Podle lednové dohody z Pekingu se má za čínské peníze ve Venezuele stavět také infrastruktura a energetické projekty.

Velmi úzké vztahy má Čína historicky také s Kubou, která ovšem teď opatrně navazuje vztahy s Washingtonem.

David Koubek, kov Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme