Irácká vláda chce znovu dobýt město Ramádí. O víkendu ho ovládl Islámský stát

Ozbrojenci Islámského státu po několikadenních bojích zcela ovládli irácké město Ramádí. Metropole největší provincie Anbár leží na strategické spojnici mezi Bagdádem a hranicemi s Jordánskem i Sýrií. Pádu Ramádí nezabránily ani nedělní podpůrné americké nálety proti islamistům. Irácká vláda připravuje protiofenzívu. Pomoc už dříve přislíbily i Spojené státy.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Voják iráckých ozbrojených sil hlídkuje ve městě Ramádí

Voják iráckých ozbrojených sil hlídkuje ve městě Ramádí | Zdroj: Reuters

Hlasatel lokální televize Al Iraqia informoval o rozkazu premiéra a šéfa armády k mobilizaci provládních ozbrojených sil. Měly by znovu vstoupit do Ramádí a osvobodit ho od teroristů ze skupiny Islámský stát.

Páteř vládní ofenzívy budou pravděpodobně tvořit šíitské polovojenské jednotky. Ty dnes podle svědků citovaných agenturou Reuters dorazily na základnu Habbaníja u Ramádí a jsou v pohotovosti.

Přehrát

00:00 / 00:00

Irácká vláda chce znovu dobýt město Ramádí. O víkendu ho ovládl Islámský stát. Situaci sleduje zpravodaj Robert Mikoláš

Šíitské oddíly už dokázaly v březnu vytlačit Islámský stát z Tikrítu. Vláda je ale z dobytého města brzy stáhla kvůli zprávám o tom, že se jejich příslušníci dopouštěli násilí na obyvatelstvu převážně sunnitského vyznání. Ti tvoří i většinu obyvatel provincie Anbár s hlavním městem Ramádí.

„Šíitské milice jsou početné a pro další boj s hnutím Islámský stát důležité jednotky, které vznikly před rokem a slouží v nich údajně kolem 100 tisíc lidí,“ popisuje zpravodaj Českého rozhlasu Robert Mikoláš.

Pomoc Iráku přislíbily také Spojené státy. Mluvčí Pentagonu Elissa Smithová v minulosti řekla, že kdyby hlavní město provincie Anbár padlo, koalice vedená USA by přišla iráckým ozbrojeným silám na pomoc.

„Znamenalo by to, že koalice bude muset podpořit irácké síly, aby město dobyly zpátky," uvedla Smithová.

Sdělila také, že Spojené státy budou Iráku v bojích proti Islámskému státu nadále poskytovat leteckou podporu a vojenské poradenství.

Obyvatelé prchají z iráckého města Ramádí | Foto: Reuters

K Ramádí se dnes v Jižní Koreji vyslovil americký ministr zahraničí John Kerry. Podle něj se očekávalo, že v Anbáru budou boje těžké, protože irácké bezpečnostní síly tam nejsou dobře vybudovány.

Při víkendové bitvě o Ramádí zemřelo podle místních úřadů nejméně 500 civilistů a ozbrojených obránců města. Tisíce obyvatel uprchly.

Washington i Bagdád dodávají, že pád metropole provincie Anbár je jen jednou z bitev v probíhající válce a že to nezastaví postup iráckých sil a šíitských milicí na Mosul, kde sídlí hnutí Islámský stát.

V boji proti Islámskému státu pomáhá v Iráku mezinárodní letecká koalice vedená USA. Její vedení dnes oznámilo, že za posledních 72 hodin letadla podnikla v Ramádí 19 náletů a dnes podporu ještě zvýšila na požádání irácké armády.

Nepřehledná situace v Sýrii

V Iráku se bojuje i na dalších místech, například u ropných rafinérií v Bajdží. Mnohem nepřehlednější je situace v sousední Sýrii. Bitvy se vedou mimo jiné o město Palmýra, které je na seznamu UNESCO.

„V Palmyře pokračují tvrdé a krvavé střety. Syrský prezident Asad vyslal k městu posily, aby zastavily postup hnutí Islámský stát, které nejen že vraždí civilisty po desítkách, ale panují i oprávněné obavy, že zničí jedny z nejvzácnějších památek na světě,“ přibližuje Mikoláš.

Oáza Palmyra v syrské poušti je na seznamu světového dědictví UNESCO, ale když ji dobyla teroristická bojůvka Islámského státu, turistický magnet se změnil v měsíční krajinu | Foto: CC BY-SA 3.0 Bernard Gagnon

Islámský stát | Foto: Michal Jindra

Robert Mikoláš, Jan Prokeš, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme