V Sušici si připomínají 600 let od upálení Mistra Jana Husa

18. květen 2015

Několik organizátorů v Sušici připravilo akce k letošnímu výročí upálení Mistra Jana Husa. Tématu se věnuje výstava, přednášky i divadelní představení.

Sušice si od počátku roku připomíná šestisté výročí upálení Mistra Jana Husa. Tomuto výročí se ve městě věnuje několik akcí od přednášek po divadelní představení. Přibližují život a dílo této významné osobnosti českých dějin a zdaleka nejsou dílem jen jednoho organizátora. Gymnázium, pěvecký sbor Svatobor, Křesťanská akademie a kulturní středisko v Sušici měly stejný nápad, tedy připravit k výročí nějakou akci. Nakonec se rozhodli postupovat společně.

„Husitství na Sušicku má velmi silné kořeny. Že tady stopu husité zanechali, to nelze přehlédnout. Takže jsme udělali takovou pracovní skupinu a zkusili jsme sesadit ne jeden pořad, jak to původně vypadalo, ale máme takový blok jednotlivých připomínek," uvedla učitelka gymnázia Bohumila Skrbková.

K výročí připravili několik přednášek pro školy i veřejnost, v programu nechybí ani promítání filmu o Janu Husovi a gymnázium také vyhlásilo literárně výtvarnou soutěž.

„Já jsem si tak myslela, že když studenti půjdou jenom na přednášku, tak o těch věcech nebudou moc přemýšlet. Ale když se k tomu najednou budou muset vyjadřovat, budou k tomu muset něco napsat, budou muset kreslit, tak tam musí do toho dostat svůj názor a budou přemýšlet o tom, co se stalo, proč se to stalo," vysvětlila záměr Bohumila Srbková.

Vernisáž literárně výtvarné soutěže má doplnit i středověká hudba

Zadání soutěže bylo Hybris - Pravda - Nemesis a forma zpracování byla volná. Porota teď vybírá nejlepší práce, které ocení na vernisáži výstavy, tedy 5. června v sušické Galerii Sirkus. Vernisáž by mohlo doplnit také autorské čtení literárních prací a zvažuje se i účast sušického dětského sboru. Ten by mohl připojit nějakou středověkou hudbu. Mezi pořady k výročí upálení mistra Jana husa pak nechybí ani divadelní představení.

„Pěvecký sbor Svatobor se spojil s panem Divišem, který vyšel z hry Josefa Kajetána Tyla a udělal takovou malou divadelní zkratku jeho hry Jan Hus, která zrekonstruuje jeho pobyt v Kostnici až k upálení," popsala Srbková.

Celý cyklus vyvrcholí vzpomínkovým setkáním u pomníku Mistra Jana Husa přímo v den státního svátku 6. července. Tento večer pak zakončí barokní ohňostroj.

autoři: sch , en
Spustit audio