ČEZ dostal v Bulharsku pokutu, údajně zneužíval dominantní postavení na trhu

Bulharský antimonopolní úřad vyměřil tamní pobočce společnosti ČEZ pokutu v přepočtu 17,5 milionu korun. Podle úřadu zneužívala firma dominantní pozici na trhu. ČEZ se proti pokutě hodlá bránit u soudu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

ČEZ (ilustrační foto)

ČEZ (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek

Podle bulharského antimonopolního úřadu ČEZ odkládal podpis dohody o koupi zařízení potřebného k připojení bulharského investora k síti.

Mluvčí společnosti ČEZ Barbora Půlpánová uvedla, že firma zatím rozhodnutí úřadu neobdržela. Dodala nicméně, že ČEZ bulharské zákony neporušuje a obrátí se na soud:

„Bulharská distribuční společnost ČEZ se proti rozhodnutí antimonopolního úřadu odvolá k Nejvyššímu správnímu soudu, protože je přesvědčena, že postupuje zcela dle platné legislativy i konkrétní smlouvy na odkup trafostanic.“

Bulharské úřady již dříve obvinily ČEZ a další distributory elektřiny Energo-Pro a EVN ze zneužívání pozice na trhu a zahájily kroky k odebrání jejich licencí. Firmy údajně ztěžovaly klientům změnu dodavatele elektrické energie.

Čistý zisk skupiny ČEZ v prvních čtvrtletích | Foto: Český rozhlas

Skupina ČEZ - zahraniční majetkové účasti | Foto: Český rozhlas

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme