Slovenská vláda vyhlásila bojkot Denníku N kvůli karikaturám Roberta Fica

Karikatury Denníku N se slovenského premiéra Roberta Fica dotkly natolik, že celé vládě nařídil, aby s těmito novinami nekomunikovala. Nejedná se přitom o první konflikt mezi slovenským premiérem a autorem karikatur Martinem Šútovcem, neboli Shootym. Karikaturistu prý Ficova reakce nepřekvapila.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Robert Fico

Robert Fico | Foto: Filip Jandourek

Nejrůznější slovenské elity i redakční rada Denníku N sice premiéra Fica vyzvaly, aby své rozhodnutí přehodnotil, ale ten si stojí na svém.

Obrázky karikující slovenského premiéra se objevily minulý týden na samolepkách, které byly součástí deníku. Dnes je list nabídl čtenářům znovu, aby dokázal, že se nenechá zastrašit.

Přehrát

00:00 / 00:00

Robert Fico celé vládě nařídil, aby s Denníkem N nekomunikovala. Dotkly se ho karikatury Martina Šútovce

Autora kreseb Martina Šútovce rozhodnutí premiéra nekomunikovat s redaktory listu zase tolik nepřekvapilo.

„Moji kolegové jsou z toho nervózní, protože je to samozřejmě nepříjemné, že nedostanou na tiskovkách dostatek informací. Ale my jsme na takové věci zvyklí. Dlouhodobě spolu máme takový vztah. Už i párkrát svolal tiskovku kvůli mně. Chvilku se tak uklidní, potom dostane nějaký rapl a dělá tohle, mě to ale vůbec nepřekvapuje,“ vysvětlil karikaturista Shooty.

Tohle ale není první otevřený spor, který spolu premiér Fico a Martin Šútovec mají. Společně se dostali dokonce už i k soudu. Robertu Ficovi se před lety nelíbila karikatura, na které byl vyobrazen bez páteře, a Shootyho zažaloval.

Politik to bral jako útok na svůj zdravotní stav. Kreslíř to zase vnímal jako vyjádření Ficova bezpáteřního charakteru. Proces se táhnul velmi dlouho, až nakonec Fico žalobu stáhnul.

Červená kravata a žádný krk

Karikaturista zvaný Shooty 13 let denně kreslil politické komentáře pro list Sme, na začátku roku ale přešel ke konkurenci. Jeho styl je velmi charakteristický a snadno rozpoznatelný.

Například premiéra Roberta Fica kreslí už několik let výhradně s červenou kravatou. Je tomu tak od doby, co předseda slovenské vlády přišel na tiskovou konferenci s tímto módním doplňkem.

„Já jsem si říkal, že tohle není pravda. Tohle si pamatujeme, ty červené kravaty. Naše generace to má úplně spojené s nějakým totálním hnusem a oni to najednou vytáhnou. Mě to tak dojalo, že jsem ho začal kreslit s tou červenou kravatou. Stal se z toho nějaký symbol. Víceméně když už ho někdo kreslí, kreslí ho všichni s červenou kravatou,“ popsal Shooty.

Postavička slovenského premiéra v karikaturách Shootyho má ještě jednu vlastnost, chybí mu totiž krk.

„Je to takový prototyp slovenského vůdce, že nemá krk. Tiso neměl krk, Mečiar neměl krk, Fico nemá krk. Člověk je takový kratší, aby se to lidem líbilo. Takhle se on vyvinul,“ dodal karikaturista Šútovec.

Petr Vavrouška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme