Vláda schválila energetickou koncepci do roku 2040. Spoléhá hlavně na energii z jádra

Vláda dnes přijala státní energetickou koncepci, která obsahuje šest základních variant vývoje do roku 2040. Hlavním zdrojem by v této době měla být jaderná zařízení, následovaná zemním plynem a ropou. Koalice se mimo jiné dohodla, že stát by neměl garantovat výkupní ceny elektřiny z nových zdrojů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jaderná elektrárna Temelín

Jaderná elektrárna Temelín | Zdroj: Reuters

Výhledy schválené koaličním kabinetem uvítali zástupci tepláren, plynaři, společnost ČEZ a po jistých výhradách i Hospodářská komora.

Proti jsou naopak ekologové, kterým se nelíbí zejména to, že v koncepci chybí informace o možném prolomení limitů hnědého uhlí. Ministři se prý také jen málo soustředí na možnosti energetických úspor, které nabízí moderní, takzvané chytré sítě nebo systémy ukládání energie.

Přehrát

00:00 / 00:00

O tématu mluvili Martin Sedlák z Aliance pro energetickou soběstačnost a ředitel strategie Severočeských dolů Vladimír Budinský

Ředitel strategie Severočeských dolů a viceprezident Evropské asociace pro černé a hnědé uhlí Vladimír Budinský upozorňuje, že stará energetická koncepce z roku 2004 už se přežila. Tu novou proto vítá.

„Je tam šest scénářů a ty vytyčují jakýsi koridor, ve kterém se bude energetika pohybovat. Konkrétní postupy samozřejmě nejsou jenom v moci české vlády, konkrétní věci bude rozhodovat také politika na úrovni Evropy a samozřejmě naši mocní sousedé, protože my musíme brát ohled na energetiku německou. Ale to, co chceme my, je tam myslím jasně řečeno,“ přibližuje.

Naopak výkonný ředitel Aliance pro energetickou soběstačnost Martin Sedlák je k vládním výhledům na příští desítky let spíše skeptický.

„České republice ve výhledu nezbude nic jiného než se zaměřit na obnovitelné zdroje a energetické úspory a je jenom otázkou času, než to vláda pochopí,“ upozorňuje.

Technologie, které spoří energii

Vadí mu také, že v dokumentu chybí pohled vlády na prolomení limitů. „Kdyby se vláda v energetické koncepci více zaměřila na zvyšování energetické efektivity, postupnou energetickou renovaci budov a výstavbu energeticky účinných domů s minimální spotřebou tepla, tak bychom ani žádné uhlí za limity nepotřebovali,“ vysvětluje Sedlák.

Řada relevantních odborných studií podle něj říká, že obnovitelné zdroje budou už v příštím desetiletí konkurovat uhlí a že jaderná energetika se postupně stává nejdražším zdrojem.

Podle Budinského je ale potřeba brát ohled na to, že v České republice je málo slunečního svitu a vítr příliš nefouká. Ani technologie k úspoře energie podle něj nevyřeší vše.

„Zateplování budov je jedna věc – je to dobře, děje se to a děje se to masivně, ale pro to, abychom zůstali konkurenceschopní, tak samozřejmě elektrická energie nahrazuje lidskou práci. A u nás vždycky bude průmysl trošku energeticky náročnější než v okolních zemích, protože u nás je převaha těžšího zpracovatelského průmyslu nad službami nebo lehkým průmyslem,“ dodává.

ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme