Nejvzácnější obrazy se do galerie Emila Filly na zámku v Peruci nevrátily

Pamětní galerie Emila Filly na zámku v Peruci na Lounsku, odkud zloději před čtyřmi lety odnesli vzácné obrazy, se dnes opět otevřela návštěvníkům. Policisté sice po měsíci zadrželi pachatele a vypátrali ukradená díla, tyto obrazy už se ale do Peruce nevrátí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Výstavní síň Emila Filly na zámku v Peruci na Lounsku se po čtyřech letech opět otevřela veřejnosti

Výstavní síň Emila Filly na zámku v Peruci na Lounsku se po čtyřech letech opět otevřela veřejnosti | Zdroj: ČTK

Lounská galerie Benedikta Rejta, která výstavní síň na peruckém zámku spravuje, tam umístila malířova poválečná díla.

„Poválečné dílo, které vytvořil mezi lety 1948 až 1953, kdy zemřel. Je to velký cyklus zbojnických, lidových a milostných písní. Tento cyklus je tady vystaven celý, pak je tady cyklus jeho krajin,“ popisuje ředitelka galerie Alica Štefančíková.

Vzácná kubistická díla, která před čtyřmi lety odnesli zloději, už návštěvníci neuvidí.

„Protože ty obrazy nejsou součástí pozůstalosti Emila Filly, ty získala galerie do svých sbírek. Jednak jsou to obrazy na trhu vysoce ceněné a jednak jsou to obrazy menších rozměrů, které není tak složité odcizit,“ vysvětluje Štefančíková.

Ústecký kraj zaplatil nové bezpečnostní prvky i ochranku, která bude galerii hlídat. Problém ale zůstává v dojezdu policie, která má nejbližší služebnu v 15 kilometrů vzdálených Lounech. Právě na ni je bezpečnostní systém napojen.

Přehrát

00:00 / 00:00

Pamětní galerie Emila Filly na zámku v Peruci na Lounsku se opět otevřela návštěvníkům. Nejvzácnější obrazy se do ní ale nevrátily

„Opakovat se může všechno. Pokud chce někdo něco ukrást, tak si cestu, jak to ukrást, najde,“ dodává tehdejší policejní vyšetřovatel Bohumil Kotas.

Znovuotevření galerie je velkým přínosem pro obec, která byla zvyklá na turistický ruch. „Věříme, že to opět zpopularizuje náš městys a že sem opět najdou cestu milovníci díla Emila Filly,“ potvrzuje starosta Radomír Bláha ze sdružení Lidé Perucka.

Zámek v Peruci, jehož je galerie součástí, vlastní soukromí majitelé. Už před rokem ho chtěli prodat a zájem projevil i Ústecký kraj, kvůli vysoké ceně se ale s vlastníky nedohodl. A jednání už podle hejtmana Ústeckého kraje Oldřicha Bubeníčka z KSČM nepokračují:

„Majitelé zámku zatím trvají na původní ceně, ale hlavně pokud by kraj koupil zámek, tak jsou tady velké desítky milionů, které by se do toho musely investovat. Takže zatím nic nového není a majitelé trvají na své původní nabídce.“

Jan Beneš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme