Poslanci projednají návrh zákazu prodeje ve vybraných prodejnách o svátcích

Poslanci se téměř po půlroce vrátí k senátnímu návrhu na zákaz prodeje o svátcích. Zavřené by měly zůstat velké prodejny nad 200 metrů čtverečních, malé obchody by mohly zůstat otevřené. Návrh se nelíbí pravicové opozici, výhrady mají i někteří koaliční poslanci. Autor návrhu - senátor za ČSSD František Bublan - předlohu hájí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nakupování (ilustrační foto)

Nakupování (ilustrační foto) | Foto: Free Digital Photos

„Lidé, kteří v supermarketech pracují, mnohdy za trošku otrockých podmínek, budou mít alespoň na některé svátky v roce volno. Návrh také vzešel od pracovníků, kteří jsou sdruženi v odborech pro malo a velkoobchod. Je to jejich požadavek,“ říká Bublan.

Proti je pravicová opozice. Poslanec za TOP 09 František Laudát označil návrh za nešťastný:

Přehrát

00:00 / 00:00

Stát by neměl úplně rozhodovat o podnikání ve svátcích, míní návrhu Ladislav Minčič z Hospodářské komory

„Proč pořád budeme lidi regulovat? Proč pořád budeme regulovat jejich zaměstnání? Situace zdaleka není dramatická. Navíc skutečně chceme brát peníze těm, kteří si rádi vydělají.“

Podle návrhu by měly mít obchody zavřeno na Nový rok, o Velikonočním pondělí, dále 8. května, 28. září, 28. října a o vánočních svátcích 25. a 26. prosince. O Štědrém dnu by směly mít otevřeno pouze do 12 hodin.

Obavy z omezení svobody podnikání

„Stát by asi neměl úplně rozhodovat o tom, kde a jak lidé budou trávit volný čas, kdy a kam mají občané chodit nakupovat nebo kdo může a nemůže o svátcích podnikat,“ shrnul výhrady vůči návrhu Ladislav Minčič z Hospodářské komory.

„To jsou obecné principy, které svým způsobem omezují svobodu podnikání a spotřeby, která v této společnosti za 25 let už dost zakotvila, zdomácněla.“

Podle jeho názoru s velkou pravděpodobností dojde ke ztrátám a připomněl, že někteří lidé tráví volný čas i rodinným nákupem v obchodních centrech.

„Můžeme nad tím ohrnovat nos, ale nakonec jsou lidé svobodní a mohou si zvolit trávení volného času, jak chtějí,“ poznamenal Minčič.

Hospodářská komora podle jeho slov nezaznamenala dramatickou poptávku ze strany zaměstnanců o volno ve svátcích.

„Naopak, pro mnoho z nich je to zajímavá věc pracovat o svátcích, protože dostávají zajímavé příplatky,“ uvedl Ladislav Minčič.

Slovensko zákaz nepodporuje

O zákaz prodeje během všech svátků i o nedělích marně usilují slovenské odbory.

Obchody na Slovensku musí být uzavřené jen tři a půl dne v roce. Na Velikonoční neděli, na první svátek vánoční a na Nový rok. Na Štědrý den se zavírají v pravé poledne.

Toto omezení se ale nevztahuje na čerpací stanice, lékárny, prodejce suvenýrů, na letiště nebo nádraží. Zákaz prodeje během určených svátků se také netýká živnostníků, kteří provozují své obchody vlastními silami. Prosadila to už v roce 2008 první vláda současného premiéra Roberta Fica.

Nejnověji přijalo podobné opatření Maďarsko. Od minulého týdne tam začal platit zákaz nedělního prodeje.

Poslední den v týdnu tam zůstávají zavřené supermarkety, velké obchody s technikou, textilem nebo obuví. Maďarští odboráři s tím nesouhlasí, obávají se toho, že obchodníci budou strádat.

V Polsku se obchody neotevřou 13 svátků v roce. Rakouští obchodníci mají zase volno nejen o svátcích, ale také o nedělích.

A podobně je to i v Německu - zavřeno je v neděli a skoro o všech svátcích, které mohou být v jednotlivých částech země odlišné.

Petr Vavrouška, Věra Pfeifferová, Pavlína Nečásková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme