Povinné kvóty pro přijímání uprchlíků odmítá řada zemí EU, tvrdí Česko

Česko má podle ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka z ČSSD řadu spojenců ve svém odporu proti povinným kvótám na přijímání uprchlíků. Zaorálek to řekl v Bruselu po schůzce ministrů zemí unie zodpovědných za evropskou politiku.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lubomír Zaorálek

Lubomír Zaorálek | Foto: Filip Jandourek

Povinné kvóty pro přijímání uprchlíků navrhla Evropská komise. Podle Zaorálka si řada zemí osmadvacítky přeje, aby kvóty byly dobrovolné.

„Mohu říci, že jsou to země Visegrádu, které celkem rozhodně formulují výhrady, jsou to země pobaltské, bylo to Portugalsko, je to Holandsko. Už ze včerejška znám názor Francie, která už včera naznačovala, že mechanismus pokládá za nepřijatelný. Mně to bylo řečeno dost jednoznačně, že je to nepředstavitelné, že by to pracovalo v téhle podobě,“ zdůraznil Zaorálek.

Podle diplomatů jsou proti také Španělé i Rumunsko a Bulharsko. „Rýsuje se řada zemí, které poměrně shodně, byť různými slovy, poukazují na podobný problém,“ uvedl Zaorálek.

Česko i všechny další země Evropské unie by podle návrhu Evropské komise měly povinně přijmout část uprchlíků ze Středomoří. Komise 13. května oznámila, že systém kvót pro uprchlíky navrhne ještě tento měsíc.

Státy osmadvacítky by si podle ní měly rozdělit i 20 tisíc běženců z uprchlických táborů v Jordánsku nebo Turecku. Výpočet, kolik lidí by připadlo na jednotlivé země, se odvíjí od velikosti populace či vyspělosti ekonomiky každého státu.

Návrh na kvóty projde jen tehdy, když ho podpoří kvalifikovaná většina zemí Evropské unie. To znamená nejméně 55 procent států, které představují aspoň 65 procent obyvatel unie.

ČRo, Ondřej Houska Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme