Prezident Zeman zřejmě nezmění svůj odmítavý postoj ke jmenování profesorů

Miloš Zeman se příští čtvrtek setká s ministrem školství Marcelem Chládkem z ČSSD a s rektory dvou vysokých škol. Oznámil to prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček. Zeman podle něj sdělí důvody, proč nechce jmenovat tři kandidáty na profesory. Svůj postoj prý prezident nejspíš nezmění.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Prezident Miloš Zeman navštívil také lázně Velké Losiny na Šumpersku

Prezident Miloš Zeman navštívil také lázně Velké Losiny na Šumpersku | Zdroj: ČTK

„K podobným situacím docházelo i v minulosti. V listopadu 1998 tehdejší vláda vyřadila jednoho z kandidátů z návrhu na jmenování profesorem. Následná ústavní stížnost byla zamítnuta,“ upozornil Ovčáček.

„Zajímavá je také informace, která se sice netýká jmenování profesorů, ale rektorů. V lednu 2002 odmítl prezident Václav Havel jmenovat jednoho z kandidátů na rektora pro nejasnost lustrace ve věci spolupráce se Státní bezpečností,“ dodal mluvčí.

Navzdory protestům akademické obce odmítá Zeman jmenovat Jiřího Fajta a Ivana Ošťádala z Univerzity Karlovy a Jana Eichlera navrženého Vysokou školou ekonomickou.

Jana Čermáková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme