Soud vybral Rathovi obhájce ex offo. Jméno zatím nezveřejnil

Bývalého hejtmana a exposlance Davida Ratha bude hájit právník přidělený soudem. Konkrétního advokáta vybral odpoledne soud. Jeho jméno zveřejní později. Obžalovaný Rath dnes přišel k hlavnímu líčení opět bez obhájce. Dál tvrdí, že se projednávání případu nesnaží zdržet. Státní zástupce si myslí opak.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bývalý středočeský hejtman David Rath v budově Krajského soudu v Praze

Bývalý středočeský hejtman David Rath v budově Krajského soudu v Praze | Zdroj: ČTK

„Cílem doktora Ratha je zdržovat, zdržovat a zdržovat. Myslím si, že se mu nechce do vězení,“ říká státní zástupce Petr Jirát. Za svou skoro 40letou praxi takové obstrukce ze strany obžalovaného prý nezažil.

„Občas se to stává, já jsem to také občas zažil, ale byla to obstrukce jedna nebo maximálně dvě tohoto typu, a pak to skončilo. Toto je už skutečně extrémní. Já jsem to ale přesně čekal, že neuposlechne výzvy soudu a žádného obhájce nebude shánět,“ dodává Jirát.

Obžalovaný David Rath tvrdí, že si advokáta neobstarával, protože ho má. V pátek prý převzal jeho případ Michal Pacovský. Ten mu údajně spolupráci nabídl s tím, že je soudcem jeho strýc Robert Pacovský a že ví, jak vést lépe obhajobu. Nakonec ho ale zastupovat odmítl, protože si myslel, že jde o novou kauzu. Rath prý po něm bude chtít vysvětlení a zváží i právní kroky.

Termín advokát ex offo pochází z latiny a znamená advokát z úředního příkazu čili advokát soudem přidělený k takzvaně nutné obhajobě. Ta nastává ze zákona, pokud obžalovaný již je ve vazbě či horní hranice hrozícího trestu převyšuje pět let. Přidělený advokát je povinen přidělenou obhajobu přijmout, zproštěn jí může být pouze z důležitých důvodů.

Krajský soud v Praze rozhodl, že bude Davida Ratha hájit advokát ex offo. Vybral ho podle aktuálního pořadí v abecedním seznamu. Jeho jméno ale soud zveřejní až po tom, co tuto informaci dostane exposlanec Rath poštou. Podle mluvčí Zuzany Steinerové se dá čekat, že bude chtít čas na pročtení spisu.

„Nově ustanovený obhájce se samozřejmě musí seznámit se spisem, který v tomto případě čítá nyní již přes 30 tisíc stran. To znamená, že soud bude muset poskytnout tomuto obhájci, pokud o to požádá, lhůtu, ve které se se spisem seznámí. Jak dlouhá tato lhůta bude, nyní nejde říct,“ vysvětluje.

„I na lhůtě seznámení se spisem bude záviset to, zda hlavní líčení bude 2. června skutečně pokračovat,“ dodává mluvčí soudu.

David Rath může právníka ex offo i odmítnout a nahradit svým advokátem.

V této části případu údajného ovlivňování veřejných zakázek ve Středočeském kraji čelí obžalobě také Lucia Novanská. Ona ani její advokátka případ nekomentují.

Kauza David Rath | Foto: Český rozhlas

Veronika Hlaváčová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme