Sedm zemí včetně Česka vyzvalo EU, ať zakročí proti nadvládě obchodních řetězců

Obchodní řetězce podle některých zemí Evropské unie zneužívají dominantního postavení a je potřeba je zkrotit. Takový vzkaz dnes poslalo do Bruselu 7 členských států Evropské unie včetně Česka. Na společném postupu se domluvili ministři zemědělství na setkání v Bratislavě. Do konce roku čekají odpověď.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Marian Jurečka

Marian Jurečka | Foto: Filip Jandourek

Sedmička členských zemí Evropské unie si stěžuje, že nadnárodní obchodní řetězce mají vysoké marže a nutí dodavatele prodávat příliš levně. Bojovat s nimi není podle slovenského ministra zemědělství Lubomíra Jahnátka možné, pokud se členské země nespojí.

„Nebude možné zlepšit postavení domácích farmářů, výrobců vůči silné, dominantní síle a pozici obchodních řetězců,“ uvedl.

Čtyři země visegrádské čtyřky a také Bulharsko, Rumunsko a Slovinsko proto poslali Evropské komisi svou stížnost.

„Státy EU by měly zavést přísnější pravidla, která zajistí, aby zemědělci a potravináři měli v dodavatelském řetězci stejné postavení jako subjekty, které mají větší hospodářskou sílu. Nerovnovážné postavení při vyjednávání totiž vede k nekalým obchodním praktikám, jež dopadají nejvíce právě na zemědělce a potravináře,“ řekl k tomu český ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL).

Případná hospodářská nestabilita dodavatelsko-potravinářského řetězce může podle něj zhoršit tržní prostředí. „Obchodní řetězce se mají chovat férově a jejich obchodní podmínky musí být etické i vůči partnerům, kteří jsou z kategorie středních a malých podniků,“ zdůraznil Jurečka.

Obchodní politika, která nutí výrobce a dodavatele potravin prodávat své výrobky pod výrobními náklady, není podle něj nadále udržitelná.

„A protože do oblasti zemědělství, potravinářství a venkova jde takřka 40 procent rozpočtu EU, je naší společnou snahou, aby tento sektor měl férové postavení při odbytu svých produktů,“ dodal.

Petr Vavrouška, bre Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme