Orbán v europarlamentu hájil maďarskou diskusi o trestu smrti i postoj k uprchlíkům

Několik hodin se dnes na půdě Evropského parlamentu ve Štrasburku o dění v dnešním Maďarsku. Maďarský premiér Viktor Orbán obhajoval dotazník o trestu smrti, který v těchto dnech vyplňuje osm milionů Maďarů, i postoj země k přijímání přistěhovalců.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Maďarský premiér Viktor Orbán v Evropském parlamentu

Maďarský premiér Viktor Orbán v Evropském parlamentu | Zdroj: Reuters

Veřejná konzultace, kterou zahájila maďarská vláda, obsahuje 12 otázek k tématu přistěhovalectví.

Maďaři odpovídají třeba na dotaz: „Někteří soudí, že nezvládnutí problému imigrace Bruselem může nějak souviset s nárůstem terorismu. Souhlasíte?“

Přehrát

00:00 / 00:00

Vystoupení maďarského premiéra v Evropském parlamentu přiblížil redaktor Pavel Novák

Nebo jiná otázka: „Jste pro, aby maďarská vláda zaměřila svou podporu více na maďarské rodiny a děti raději než na imigraci?“

Místopředseda Evropské komise Frans Timmermans ve svém vystoupení řekl, že veřejná konzultace je dobrý nástroj v politice, ale že konzultace se zavádějícími nebo dokonce návodnými otázkami založenými na předsudcích vůči imigrantům se dají jen těžko považovat za férový a objektivní základ pro vytvoření nějaké politiky.

„Zasadit přistěhovalectví do kontextu terorismu, vykreslovat imigranty jako ohrožení pracovních míst a živobytí lidí je zavádějící a jednoduše špatné. Bude to jen podporovat nedorozumění a předsudky,“ řekl Timmermans.

Rozproudit debatu

Orbán k veřejné konzultaci o imigraci řekl, že chtěl rozproudit debatu, a to se mu povedlo.

„Maďaři rádi mluví otevřeně. Nechodí kolem horké kaše. Proto chceme mluvit i o tématech, o kterých se jiní zdráhají začít řeč. Chceme, aby Evropa zůstala kontinentem Evropanů a Maďarsko bylo zemí Maďarů. Musíme rozlišovat mezi ekonomickými přistěhovalci a těmi, kteří potřebují azyl,“ uvedl Orbán.

Evropský pokus řešit problém rostoucí imigrace podle Orbána selhal, proto by měly evropské instituce země nechat, ať jej řeší samy.

Návrh Evropské komise na povinné kvóty pro přijímání přistěhovalců považuje prý maďarský premiér za absurdní – budou to podle něj pobídky pro pašeráky lidí.

Od části poslanců sklidil Orbán za svůj postoj kritiku. Připomněli mu mimo jiné, že v roce 1956 po sovětské invazi jiné evropské země přijímaly uprchlíky z Maďarska, a země by na to neměla zapomínat.

Kritiku sklidil i od maďarské opozice. Podle europoslance za Socialistiskou stranu Tibora Szanyie jsou diskuse o imigraci či o trestu smrti ze strany Orbána jen zastírací taktika.

„Je to snaha odvrátit pozornost od skutečně trestných činů, které vláda v Maďarsku páchá. Každý den v maďarských novinách najdete zprávy o tom, jak někdo z Orbánových příbuzných nebo přátel vydělal miliardy eur na veřejných zakázkách,“ podotkl Szanyi.

Absolutní trest není tabu

Co se týká diskuse o zavedení trestu smrti, Orbán poznamenal, že to není žádné tabu a není důvod, proč by se o něm nemohl diskutovat. Řekl, že absolutní trest není otázka odplaty – ale měl by chránit ty, kdo jsou naživu, před zabijáky.

Kdyby však maďarská vláda trest smrti zavedla, pro zemi by to znamenalo nucený odchod z Evropské unie.

I když se nic takového zatím nechystá, o čemž Maďaři ujišťovali i předsedu Evropského parlamentu Martina Schulze, spády jistě existují. Podle Orbána pravidla o tom, že Evropa odmítá trest smrti „nejsou slova vytesaná do kamene“, ale pravidla vytvořená člověkem, která člověk může změnit.

Pavel Novák, ČTK, kov Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme