Poslance čeká závěrečná debata o registru smluv. Proti novince se postavili starostové z Vysočiny

Pokud stát zadá veřejnou zakázku nad 50 tisíc korun, měla by v budoucnu platit, teprve až se zveřejní. Přesně s tím počítá zákon o registru smluv. Ten dnes v závěrečném čtení projednají poslanci. Jedno z důležitých protikorupčních opatření budí ale dlouhodobě obavy, a to zejména u vedení menších měst a obcí. Starosta Křižánek na Vysočině, Jan Sedláček z hnutí Starostové pro občany, kvůli tomu donesl do sněmovny protestní petici.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Podpis (ilustrační foto)

Podpis (ilustrační foto) | Foto: Free Digital Photos

Pod peticí je na tisíc podpisů, 800 z nich patří starostům malých obcí na Vysočině. Těm se nelíbí další administrativa a navíc se bojí, že pokud při zápisu do centrálního registru udělají chybu a smlouva se v něm neobjeví, budou veřejnou zakázku platit ze svého.

Přehrát

00:00 / 00:00

O projednávaném zákonu o registru smluv natáčela Věra Masopustová

„V tom případě bude smlouva neplatná a to bude velký problém. Starosta ručí svým majetkem za chyby, které udělá. Pokud není pojištěný, nebude schopen to obci zaplatit. Dostane do problémů nejen sebe, ale i obec,“ obává se starosta Křižánek Jan Sedláček.

Původní návrh zákona, který si osvojila vláda, napsal opoziční poslanec Jan Farský z TOP 09. Sám byl řadu let starostou a argumenty svých kolegů odmítá. V Semilech zveřejňují, jak řekl, smlouvy už několik let a zápis trvá několik minut:

„Argument typu, že udělám chybu? Chyb může starosta ve své práci udělat miliony. Ale myslím, že by zrovna tento argument neměl být používán na to, abych odůvodňoval, proč nechci s veřejnými prostředky nakládat veřejně.“

Starostům by měl ulevit dvouletý odklad sankcí. Ten navrhl poslanec ČSSD Jan Chvojka.

„Ne každý povinný subjekt, například nějaká malá obec, disponuje odborníkem na IT techniku. Jsou starostové, kteří jsou v úřadu například ve středu odpoledne a mají starý počítač. Proto jsme navrhli zkušební lhůtu, aby se ten člověk naučil s registrem nějakým způsobem pracovat,“ vysvětluje Chvojka.

ODS přijde s návrhem, aby pro nejmenší obce platila dokonce trvalá výjimka ze zákona. V jejich malých rozpočtech podle občanských demokratů k únikům nedochází a místo zákona si starosty pohlídají sousedé.

Věra Pfeifferová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme