Trosky gripenu v Čáslavi ohledávají čeští i maďarští vyšetřovatelé, práci jim ztěžuje déšť

Mezinárodní cvičení na letišti v Čáslavi na Kutnohorsku, kterého se účastní asi 500 vojáků, je přerušeno. Včera odpoledne tam havaroval dvoumístný letoun Jas-39 Gripen maďarské armády. Pilotům se nic nestalo, ale zničený letoun je stále v poli. Vyšetřování nehody komplikuje déšť.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Trosky maďarského gripenu po nehodě v Čáslavi

Trosky maďarského gripenu po nehodě v Čáslavi | Zdroj: ČTK

Maďarská posádka včera při přistání nedobrzdila letoun před koncem dráhy, musela se proto katapultovat. Dvoumístný stroj vyjel z přistávací dráhy a skončil v poli.

S vyšetřováním už včera začali experti z komise odboru vojenského letectví, sekce dozoru a kontroly ministerstva obrany. Ráno se do ohledávání místa havárie zapojili i jejich maďarští kolegové.

Trosky podle reportérky Českého rozhlasu dopoledne prohlížela skupina asi dvaceti lidí. Okolí hlídá vojenská policie, které asistuje i při výpovědích svědků. Samotné vyšetřování i případný odvoz letounu komplikuje vydatný déšť, do rozmáčeného pole totiž nemůže vjet těžká technika.

Přehrát

00:00 / 00:00

Vyšetřovatelé pátrají v Čáslavi po příčinách havárie maďarského gripenu. O situaci na místě informovala reportérka Alena Rokosová

Zatím není jasné, zda byla příčinou nehody chyba pilota, nebo šlo o technickou závadu. Vzhledem k tomu, že vojenské technologie podléhají utajení, bude vyšetřování čistě v gesci maďarských expertů. Ti si také zbytky letounu odvezou k dalšímu zkoumání.

Nehoda vyvolala velkou pozornost i v samotném Maďarsku, kde jsou švédské stroje součástí výzbroje už 10 let. Tamní piloti si podle spolupracovníka Českého rozhlasu stěžují, že mají málo takzvaných simulátorových hodin a že vydělávají měně než jejich kolegové v jiných zemích.

Trosky maďarského gripenu po nehodě v Čáslavi | Foto: ČTK

Podle maďarských médií musel nedávno jiný stroj Jas-39 Gripen kvůli technické závadě přistávat v Košicích. Mimořádná událost se stala v březnu, když se letouny vracely ze cvičení ve Švédsku. U včerejší nehody se maďarští odborníci citovaní médii přiklánějí k tomu, že selhal brzdový systém.

Přehrát

00:00 / 00:00

Reakce na nehodu vojenského letounu v Maďarsku přiblížil spolupracovník Českého rozhlasu Gregor Martin Papucsek

Cvičení nazvané Lion Effort 2015 začalo na čáslavské letecké základně minulé pondělí 11. května. Jde o společné cvičení států, které užívají letoun Jas-39 Gripen, Česká republika ho po Maďarsku a Švédsku hostí jako třetí.

Kvůli nehodě maďarského gripenu armáda zrušila všechny dnešní cvičné lety, které byly na programu kolem půl jedenácté a pak kolem třetí hodiny. Poslední letová mise se měla uskutečnit zítra dopoledne, na čtvrtek je také naplánovaný ukázkový den pro odbornou veřejnost a na sobotu den otevřených dveří včetně letecké show.

Podle mluvčího čáslavského letiště Tomáše Maruščáka ukázkový den včetně vyhodnocení leteckého cvičení bude a nic zatím nenasvědčuje ani zrušení dne otevřených dveří. Letiště by mělo být v sobotu otevřené od 8.30 do 17 hodin.

Schéma přistání maďarského gripenu na vojenském letišti v Čáslavi | Foto: ČTK

JAS-39 Gripen | Foto: Český rozhlas

Gregor Martin Papucsek, Martin Hromádka, A.Rokosová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme