Zemětřesení zasáhlo nepálské Simthalí v době vrcholících žní

Asi čtvrtina domů v nepálské vesnici Simthalí nevydržela nedávné ničivé zemětřesení. Odklízení trosek znesnadňuje skutečnost, že mezi místními převažují zemědělci, kteří se musejí věnovat také práci na poli. Právě teď totiž v oblasti vrcholí žně. Do vesnice navíc stále neproudí elektřina.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zemětřesení zasáhlo Nepál v době, kdy vrcholí žně

Zemětřesení zasáhlo Nepál v době, kdy vrcholí žně | Zdroj: Reuters

Obyvatelé Simthalí jsou, co se potravin týče, většinou samozásobitelé.

Vesničané teď musejí sklízet obilí, aby měli co jíst. Do několika týdnů totiž přijdou monzunové deště. Sýpky byly navíc většinou poničeny při otřesech, proto se budují provizorní.

Vesnici Simthalí tvořilo 427 budov. Ze čtvrtiny z nich zbyly jen hromady kamení a hlíny, z nichž vyčuhují klády. Otřesy se navíc stále vracejí – země se ve vesnici naposledy zachvěla v úterý krátce před čtvrtou hodinou ráno.

Přehrát

00:00 / 00:00

Zemětřesení zasáhlo Simthali v době, kdy vrcholí žně. Místní musejí kromě odklízení trosek také pracovat na poli, aby si zajistili obživu

Obyvatelé Simthalí si začínají stavět nouzové přístřešky. Budou v nich muset nejspíš strávit celé měsíce a možná i roky.

Najít rovnou plochu bývá problém. Nejprve proto odsunou trosky, vyrobí hliněnou podlahu a zatlučou kůly. Cement je pro vesničany velice drahý.

„Na to se položí vlnitý plech, nějaké stěny z igelitu a nový domek je vlastně hotový,“ přibližuje zvláštní zpravodaj Českého rozhlasu Ľubomír Smatana.

V nepálské vesnici Simthali spadla asi čtvrtina domů, další jsou poničené | Foto: Ľubomír Smatana

Právě vlnitý plech je teď hlavním stavebním materiálem. Dovážejí ho nákladní auta, stejně jako například rýži. Simthalí leží jen asi 40 kilometrů od Káthmándú, obtížná cesta ale zabere téměř čtyři hodiny.

Přehrát

00:00 / 00:00

Zvláštní zpravodaj Českého rozhlasu Ľubomír Smatana navštívil poničený dům učitele Surdi Karka v nepálském Simthali

Další domy ve vesnici mají vážně narušenou statiku a lidé se v nich bojí bydlet. Jedním takovým je i obydlí učitele Surdi Karka.

Praskliny ve zdi vypadají ošklivě, rodina proto raději přespává venku pod stanem.

Další stan teď budou muset postavit, aby měli kam uložit obilí. S jeho sklízením otci pomáhá i nejstarší dcera Rozina. 16letá dívka má na starosti také péči o dvě mladší sestry.

Uvnitř poničeného domu se nachází nízká hliněná pícka a především malý solární panel, díky kterému si mohou lidé nabíjet telefony. Místní ale čekají, že během pár týdnů nebo měsíců by se měly dodávky proudu obnovit.

Zemětřesení poničilo koncem dubna na 240 tisíc domů po celém Nepálu. Do země sice proudí humanitární pomoc, do odlehlých oblastí se ale dostává pomalu. Český rozhlas proto vyhlásil sbírku Pomáhejte s námi Nepálu.

Po zemětřesení chce s pomocí posluchačů a známých osobností obnovit dvě konkrétní nepálské vesnice, ve kterých při otřesech spadla většina domů. Jednou z nich je právě Simthalí.

Už teď můžete přispět libovolnou částkou na účet Nadačního fondu ČRo: 200 99 99 200/0300, nebo pomoci dárcovskou SMS zprávou v hodnotě 30 korun, kterou odešlete ve tvaru: DMS (mezera) PRONEPAL na číslo 87777. Další podrobnosti najdete na webu pomahejtesnaminepalu.cz. Cena jedné DMS je 30 Kč, obdarovaný obdrží 28,50 Kč. Více informací na www.darcovskasms.cz.

Přispět na pomoc Nepálu můžete i prostřednictvím dalších sbírkových účtů:

Nepál - zemětřesení | Foto: Český rozhlas

Ľubomír Smatana Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme