Hypotéky stále zlevňují. V nabídce se předhánějí banky i stavební spořitelny

Banky a stavební spořitelny mezi sebou stále válčí o nové klienty. Jejich nabídky jsou výhodné jako nikdy před tím. Na hypotéky nebo úvěry na bydlení už dosáhnou lidé, kteří by dříve půjčku od banky nebo stavební spořitelny získali velmi těžko.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hypotéky, půjčky, bankovní produkt, úvěry (ilustrační foto)

Hypotéky, půjčky, bankovní produkt, úvěry (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek

V poskytování hypotečních úvěrů jasně vedou banky. V prvním letošním čtvrtletí se celkový objem hypoték dostal na 38 miliard korun a stavební spořitelny se na tom podílely zhruba devíti miliardami. Jejich podíl na celkovém financování je tak stále malý.

Zda je lepší vzít si hypotéku u banky, nebo u stavební spořitelny, ale nelze jednoznačně říct. Záleží na ceně, typu a velikosti nemovitosti, zohlednit se musí i případná rekonstrukce a další náklady, které souvisejí s jejím pořízením.

Přehrát

00:00 / 00:00

Hypotéky v Česku stále zlevňují. Situaci na trhu mapoval Jan Beneš

Důležité pro financování je třeba to, kolik peněz může dát člověk z vlastních zdrojů. Pokud má zájemce o hypotéku stavební spoření, nabídnou mu stavební spořitelny většinou výhodné podmínky pro úvěr. Pružně ale reagují i hypoteční banky, které jsou schopné lidem ušít hypotéku na míru. Jejich sazby můžou být v některých případech nižší než průměr na trhu.

Hypotéky v Česku stále zlevňují. Podle Hypoindexu se v dubnu dostaly na další nejnižší historickou úroveň, a to 2,11 procenta. Většina bank má podle společnosti Fincentrum stále ještě co dohánět, protože cenoví lídři jsou výrazně pod aktuálními průměrnými sazbami. Některé z menších bank už ale naznačují, že hypoteční úvěry za tyto sazby pro ně nejsou zajímavé.

Počet hypoték v dubnu meziměsíčně klesl - smlouvu o hypotečním úvěru uzavřelo zhruba o 550 lidí méně než v březnu. Snížily se i objemy hypoték. Dlouhodobě ale objemy rostou, jsou výrazně vyšší než v letech 2008 a 2009, tedy v době před finanční krizí.

Jan Beneš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme