Norský úřad chce Michalákovou zbavit rodičovských práv k odebraným synům

Norská sociální služba Barnevernet chce, aby Češka Eva Michaláková přišla o rodičovská práva vůči svým dvěma synům, které norský úřad matce před lety odebral a svěřil do péče pěstounů. Otci mají zůstat práva ke staršímu synovi. Michalákovým norská sociální služba odebrala syny v květnu 2011 kvůli podezření na údajné zneužívání, které se však neprokázalo.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Eva Michaláková

Eva Michaláková | Foto: Filip Jandourek

Norská strana kroky odůvodňuje i medializací případu. Sama Eva Michaláková postupu úřadu nerozumí.

„Spousta rodičů tady v Norsku používá medializaci jako jediný prostředek toho, aby sdělili pravdu o tom, co se děje ve zdejším systému. A oni i toto použili proti mně,“ řekla.

Přehrát

00:00 / 00:00

O vývoji v kauze bratrů Michalákových mluvili poslankyně TOP 09 J. Chalánková a ředitel Úřadu pro mezinárodněprávní ochranu dětí Z. Kapitán

Podle ministerstva práce a sociálních věcí úředníci Barnevernetu sledovali veřejné dění a česká média od loňského jara. Úřad jako další důvod uvádí i to, že Michaláková odmítla vydat pasy dětí pěstounům.

Ministryně Michaela Marksová (ČSSD) označila návrh norského úřadu za naprosto překvapivý. „Navrhovaná opatření jsou podle mého názoru zcela neadekvátní současnému stavu podmínek v biologické rodině. Za svůj resort budu koordinovat kroky směřující proti nedůvodnému prosazení navrhovaných opatření,“ ujistila.

Aktuální vývoj situace je podle MPSV v příkrém rozporu s výsledky jednání na vysoké úrovni, které proběhlo 3. března v Oslu, a při kterém byla česká strana ujištěna, že v případu chlapců Michalákových nepřipadá v úvahu osvojení zejména proto, že o děti biologická rodina jeví zájem, a že medializace případu nebude Evě Michalákové ke škodě.

Podle ministerstva reagoval Barnevernet na návrh Michalákové na navrácení chlapců do rodiny. Návrh je datován 16. 4. 2015 a byl postoupen příslušné krajské komisi, která bude nyní o obou návrzích rozhodovat.

MPSV také připomíná, že letos 22. dubna byla doručena českým orgánům zpráva zástupce krajského guvernéra pro Buskerud, který byl určen jako česko-norský komunikační bod. A kromě zmínky o úvaze nad adopcí mladšího ze synů ve zprávě není informace o návrhu na zbavení rodičovských práv.

„Zůstává pro mě otázkou, proč ve zprávě není o návrhu Barnevernetu žádná zmínka, přestože byl v době doručení této zprávy zřejmě již podán. Norské orgány zatím tento nesoulad nevysvětlily,“ uvedl ředitel Úřadu pro mezinárodně-právní ochranu dětí Zdeněk Kapitán.

Sídlo norské sociální služby Barnevernet | Foto: Jaromír Marek

Proti úmyslu adopce se jím vedený úřad důrazně ohradil již koncem dubna a dosud nedostal reakci norské strany.

České úřady budou podle Kapitána dál postupovat podle dřívějšího zadání předsedy vlády, tedy směřovat aktivity k tomu, aby bylo naplňováno právo Evy Michalákové na spravedlivý proces.

„Tedy aby ten proces probíhající v Norsku byl férový, přezkoumatelný, objektivní, a aby opatření norských orgánů respektovalo právo na rodinný život, tak jak se k němu Evropský soud pro lidská práva v minulosti opakovaně vyjádřil,“ řekl Kapitán.

Právě před evropským soudem by podle něj mohla v případě přetrvávajících rozporů věc skončit. „Ten je jakýmsi jediným arbitrem pro oba dva státy,“ dodal Kapitán.

Kauza Michalákovi | Foto: Český rozhlas

ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme