Plzeňané zůstanou tři dny bez teplé vody

20. květen 2015

Plzeňská teplárenská odstaví na tři dny téměř všechna zařízení, lidé z velké části Plzně tak zůstanou bez tepla i teplé vody. Areál lochotínské nemocnice pojede ze záložních zdrojů, Privamed využije mobilní kotle.

Dodávka tepla a teplé užitkové vody bude pro podstatnou část Plzně přerušena ve dnech 21. až 23. května. Odstávka se dotkne celého Severního předměstí, tedy největších sídlišť Lochotín a Vinice, dále městských částí Doubravka, Slovany a částečně i centra města.

Fakultní nemocnice na Lochotíně využije po dobu odstávky své dva záložní zdroje, v nemocnici Privamed se nainstalují dva mobilní kotle. Bez přerušení budou dodávky teplé vody pokračovat v části Skvrňan a na Borech, které zásobuje Plzeňská energetika z areálu Škodovky.

Úplná odstávka městské teplárny byla naposledy před 15 lety. Vyhasnou tři uhelné kotle a zastaví se dvě hlavní turbosoustrojí. V provozu zůstane jen nejmenší z kotlů, který spaluje výhradně biomasu, a nejmenší turbína. Ty prošly údržbou a opravami v předcházejících třech týdnech. Energie z nejmenšího zdroje poslouží jen pro teplárnu a k dodávce páry do pivovaru.

Důvodem odstávky je každoroční potřebná údržba, opravy a rekonstrukce technických zařízení, ale také nutnost připojit nově budovaný horkovod MOVO. Ten má nahradit dosavadní neekonomický parovod na Slovany. K potrubní síti se navíc připojí i horkovod z budované spalovny komunálního odpadu ZEVO Chotíkov.

Odstávka má trvat 74 hodin. V době nonstop prací je třeba vypustit z části primárního potrubí jeden milion litrů vody. Jeho opětné napouštění potrvá deset hodin. Odstávka, která přijde na pět milionů korun, má minimalizovat riziko poruch v topném období.

autor: sch
Spustit audio