Biopaliva budou mít dál daňovou výhodu. Vlastní návrh na její zrušení nepodpořilo ani ANO

Daňová podpora biopaliv bude dál pokračovat. Návrh na ukončení jejich daňového zvýhodnění k letošnímu 30. červnu Poslanecká sněmovna nepřijala. Nehlasovala pro něj ani většina poslanců hnutí ANO, z jejichž řad vyšel. Šéf hnutí ANO Andrej Babiš, kritizovaný za možný střet zájmů jako majitel firmy, která podniká v oblasti biopaliv, se hlasování zdržel. Novela, která podporu obsahuje, teď míří do Senátu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Poslanecká sněmovna 16.7.2014, Andrej Babiš

Poslanecká sněmovna 16.7.2014, Andrej Babiš | Foto: Filip Jandourek

O návrhu se hlasovalo v rámci novely zákona o spotřebních daních.

Ukončení podpory biopaliv obsahovaly dva totožné pozměňovací návrhy, které předložili exministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) a poslanec vládního hnutí ANO Karel Rais.

Přehrát

00:00 / 00:00

S poslanci M. Kalouskem (TOP 09) a J. Volným (ANO) mluvila o zvýhodnění biopaliv moderátorka V. Sedláčková

Cílem bylo sladit český zákon s právem Evropské unie, protože k letošnímu 30. červnu končí dosavadní program podpory biopaliv, který v minulosti schválila Evropská komise.

Kalousek svůj návrh stáhl a hlasovalo se o Raisově návrhu. Pro ukončení daňové podpory biopaliv se nakonec vyslovilo 52 poslanců, zapotřebí jich však bylo 88.

Z klubu ANO pro ukončení podpory biopaliv hlasoval jen předkladatel Rais s Matějem Fichtnerem a Martinem Kolovratníkem. Z dalších koaličních stran pro něj zvedli ruku Jiří Koskuba a Stanislav Huml z ČSSD a lidovec Ondřej Benešík.

„My jsme uvažovali o tom, že pozastavíme tuto podporu do doby, než dojde k notifikaci v Evropské komisi, aby se neoprávněně podpora nevyplácela. Ale na koaliční radě nás ujistil pan ministr zemědělství, že z Bruselu je jednoznačně domluvené, že to nebude považované za nedovolenou podporu a že oni tu naši podporu podporují a že není problém pokračovat,“ vysvětloval nedostatek hlasů pro návrh vlastního kolegy poslanec hnutí ANO Jan Volný.

Potřebu daňové výhody obhajuje s tím, že závazek vůči EU přimíchávat biopaliva do pohonných hmot potrvá dál i po skončení stávajícího programu podpory.

Kalousek se na koaliční strany za přístup k hlasování obořil. Podle něj se dopustily „veřejné lži, veřejného podvodu“.

Poslanecká sněmovna 16.7.2014, Miroslav Kalousek | Foto: Filip Jandourek

„V okamžiku, kdy má hnutí ANO a jeho koaliční partneři volit mezi slibem, který přednesli před veřejností, a mezi pěti miliardami z veřejných prostředků pro prvního místopředsedu vlády a ministra financí, pak se rozhodli pro těch pět miliard,“ uvedl Kalousek.

Pět miliard je částka, kterou podle něj díky podpoře biopaliv získají Babišovy firmy. Poslanci hnutí ANO toto číslo označují za Kalouskovu lež, místopředseda TOP 09 naproti tomu namítá, že vychází z čísel ministerstva financí, podle nichž podpora biopaliv vyjde celkem na devět miliard korun.

„Devět miliard na podporu odbytu nějakých výrobků. A jestliže na tom trhu má Agrofert 60 procent, tak kladu řečnickou otázku, abych to číslo nemusel říkat, kolik je 60 procent z devíti miliard?“ hájil svůj závěr Kalousek.

Babiš se zdržel

Šéf hnutí ANO Andrej Babiš se v minulosti stavěl za zrušení podpory biopaliv. Argumentoval mimo jiné i kritikou ze strany Kalouska.

„Souhlasím s ukončením daňové podpory biopaliv, protože už nechci poslouchat Kalouskovy lži a demagogii. Stát nebude dotovat vysokoobjemová biopaliva a ušetří 1,5 miliardy ročně. Zaplatí to občané a přepravní firmy v cenách. Poděkovat můžou Kalouskovi,“ řekl před dvěma týdny Hospodářským novinám.

Dnes k tomu Babiš poznamenal, že se ke zrušení podpory vyjadřoval jako soukromá osoba. O návrhu ve sněmovně nehlasoval – prý právě kvůli možnému střetu zájmů.

Postoj většiny poslanců hnutí ANO pak vysvětloval tím, že to byl požadavek koaličních partnerů. „Já jsem dával názor, aby to nepodpořili, a klub se rozhodl tak, že plní koaliční smlouvu a že to chce podpořit,“ uvedl Babiš.

Podobně argumentoval i předseda poslaneckého klubu hnutí ANO Jaroslav Faltýnek. „Koaliční partneři nás požádali, abychom drželi vládní návrh, který počítá s podporou vysokoobsahových biopaliv, abychom plnili závazky vůči Evropské unii, a proto jsme ctili stanovisko našich dvou koaličních partnerů,“ řekl Faltýnek.

Sobotka: Nikoho jsme o nic nežádali

Třeba sociální demokraté však toto tvrzení zpochybňují. „My jsme nikoho o nic nežádali, my jsme pouze informovali koaliční partnery, že budeme hlasovat pouze pro ten návrh, který předložila vláda, protože si nejsme jisti, k čemu povedou pozměňovací návrhy, které byly předloženy,“ řekl novinářům premiér a předseda ČSSD Bohuslav Sobotka.

„ANO by mělo přestat řešit svůj mediální obraz schováváním se za koaliční partnery a převzít odpovědnost za svá politická rozhodnutí,“ poznamenal na twitteru šéf poslanců ČSSD Roman Sklenák.

Podle Sobotky do zákona biopaliva vůbec nepatřila. ČSSD však je pro jejich podporu, aby prý nerozkývala trh. Pěstováním řepky, z níž se biopaliva vyrábějí, se totiž podle Sobotky živí řada firem.

Také KDU-ČSL má k tvrzení ANO výhrady. Předseda poslaneckého klubu KDU-ČSL Jiří Mihola v tiskovém prohlášení zveřejněném na webu lidovců zpochybnil, že by lidovci trvali na tom, aby poslanci ANO hlasovali, jak hlasovali.

„Proto vyzývám Jaroslava Faltýnka, aby jmenovitě řekl, který poslanec KDU-ČSL ho k hlasování přemlouval. Jinak očekávám, že jako slušný člověk, kterým jistě je, se poslancům KDU-ČSL veřejně v médiích omluví,“ uvedl Mihola.

ČTK, Věra Pfeifferová, kov Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme