Historický okamžik. Princ Charles se v Irsku poprvé sešel s šéfem Sinn Féin

Nejnovější kapitolou takzvaného mírového procesu v Severním Irsku je návštěva britského prince Charlese. Za historický se pak pokládá okamžik, kdy si pravicí potřásli následník britského trůnu a předák severoirské strany Sinn Féin Gerry Adams.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Princ Charles si potřásl rukou s předákem strany Sinn Féin Gerrym Adamsem

Princ Charles si potřásl rukou s předákem strany Sinn Féin Gerrym Adamsem | Zdroj: Reuters

Z obou stran to bylo velmi bolestné setkání. Princ Charles se dnes vydal na místo, kde IRA v roce 1979 při pumovém útoku zavraždila jeho prastrýce lorda Mountbattena, ke kterému měl velmi blízko.

Byl to tehdy právě Gerry Adams, který tento zločin schvaloval. Byť sám členství v IRA vždy popíral, podle řady svědků to možná byl právě on, kdo atentát nařídil.

Přehrát

00:00 / 00:00

Setkání prince Charlese s předákem severoirské strany Sinn Féin Gerrym Adamsem uvedl do souvislostí zpravodaj Jiří Hošek

Charles je zase pořád plukovníkem britského výsadkového regimentu, tedy jednotky, jejíž vojáci v západním Belfastu ve čtvrti Ballymurphy postříleli v roce 1971 deset lidí. Příbuzní obětí také proti Charlesově návštěvě protestovali a Gerry Adams má k řadě těchto lidí blízko.

Potřesení pravicí tedy připomnělo stále přítomnou bolest, kterou cítí spousta obyčejných lidí. Média rozebírají, že podání rukou trvalo přesně 13 vteřin a že princ Charles byl viditelně nervózní, a dokonce vybryndal čaj ze svého šálku.

Fotografům neušlo, že princ Charles při setkání s Gerrym Adamsem vybryndal čaj ze svého šálku | Foto: Reuters

Nezůstalo ale jen u potřesení pravicí, následovalo 15minutové setkání za zavřenými dveřmi. Hlavní význam spočíval v tom, že se vůbec poprvé v historii sešel člen britské královské rodiny s představitelem Sinn Féin na území Irska.

Podle Adamse vyjádřili oba pánové lítost nad tím, co všechno se stalo po roce 1968. Předák Sinn Féin hodnotil setkání s princem Charlesem velmi pozitivně.

„Myslím, že bylo dobré, že jsme se setkali. Mluvili jsme o potřebě posunout mírový proces dál a soustředit se na lidi, kteří v minulosti trpěli, na pozůstalé po obětech násilí. Musím hojit rány na obou našich ostrovech a myslet na budoucnost,“ prohlásil.

Vzájemné vztahy prověří i fotbalový zápas

Irsko a Británii čeká příští měsíc další zatěžkávací zkouška pro vzájemné vztahy, a sice sportovního ražení. Bude to přátelský mezistátní zápas Irsko - Anglie ve fotbale, i když slovo přátelský je třeba dát do uvozovek.

Když se oba národní týmy naposledy střetly v Dublinu v roce 1995, utkání se už v první půli předčasně ukončilo kvůli násilnostem diváků. Přestože se chování anglických fandů v cizině v posledních letech radikálně zlepšilo, nechtějí pořadatelé ponechat nic náhodě.

Zápas bude mít časný výkop už ve 13 hodin a Anglická fotbalová asociace přísně varovala příznivce Albionu, aby zapomněli na urážlivé popěvky namířené proti IRA. Není přitom bez zajímavosti, že třeba ragbyové zápasy takové vášně nevyvolávají.

Jiří Hošek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme