Sílu řetězců by mohla omezit novela už příští rok. Zdražení potravin ministr popírá

V Česku se chystá novela zákona o významné tržní síle, která má pomoci omezit sílu obchodních řetězců při jednání s dodavateli. Svaz obchodu a cestovního ruchu ale tvrdí, že to může zdražit potraviny. Ministr zemědělství Marian Jurečka za KDU-ČSL to popírá.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Marian Jurečka

Marian Jurečka | Foto: Filip Jandourek

„Pakliže bude novela takto přijata, obchodníci se budou některým věcem vyhýbat. Budou se vyhýbat spolupráci s českými dodavateli, pokud to půjde. Budou hledat takové, za které nebudou sankcionováni,“ míní prezidentka Svazu obchodu a cestovního ruchu Marta Nováková.

Přehrát

00:00 / 00:00

Novela zákona o tržní síle zdraží potraviny, říká šéfka Svazu obchodu. Ministr Jurečka to odmítá

O kolik potraviny v budoucnu zdraží, podle Novákové není zatím jisté. „Přesný výpočet lze velmi obtížně predikovat. V analýze ekonomických dopadů zpracovaných ÚOHS je upozorněno na to, že to může vést ke zvýšení cen potravin. To není naše predikce, ale predikce Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže,“ říká šéfka Svazu obchodu.

„Pokud máme levné potraviny kvůli neférovým a nekalým praktikám, pak je to hodně špatně. Nevidím důvod, proč by kvůli tomu, že narovnáme vztahy a zavedeme férové podnikatelské prostředí, měly zdražit potraviny v té konkurenci, kterou v České republice máme,“ oponuje šéf resortu zemědělství.

Úprava podmínek mezi řetězci a dodavateli prý nemusí znamenat zdražení. „Vycházím z toho, že jsou zde řetězce, které se chovají férově. Jsou ekonomicky stabilní, jsou ziskové. Jediný, kdo z toho může mít obavu, je ten, kdo se chová neférově,“ vysvětluje Jurečka.

Neférové jednání má být podle ministra postihováno. „Ať si ty obchodní podmínky dá do nějakého etického stavu. Nemyslím si, že kvůli tomu musí zdražit potraviny,“ dodává ministr zemědělství.

Novela zákona o významné tržní síle by se podle něj měla dostat k podpisu prezidentovi po prázdninách. Platit by měla začít od ledna 2016.

Obchodní řetězce podle některých zemí Evropské unie zneužívají dominantního postavení a je potřeba je zkrotit. Vybídly proto Evropskou komisi, aby připravila přísnější pravidla, která zajistí, aby zemědělci a potravináři měli v dodavatelském řetězci stejné postavení jako subjekty, které mají větší hospodářskou sílu.

ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme