Ministr školství chce vyšší rozpočet o pět miliard, podle Babiše je to nereálné

Až o pět miliard vyšší rozpočet chce na příští rok ministr školství Marcel Chládek z ČSSD. Peníze chce investovat hlavně do platů učitelů, vysokých škol, sportu a regionálního školství, jak uvedl na tiskové konferenci. Pokud by se nepodařilo navýšení financí prosadit, uvažoval by prý o odchodu z čela resortu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Marcel Chládek

Marcel Chládek | Foto: Filip Jandourek

„Pokud by tam vůbec nebyl navýšen ten rozpočet, šel by naopak dolů, musím se přiznat, že nevím, jestli bych u toho chtěl být,“ řekl Chládek.

Podle ministra financí Andreje Babiše Chládkův požadavek není reálný. „Určitě to není reálné. My jsme odsouhlasili nějaký deficit a ty požadavky sociální demokracie, která by asi ráda rozdala všechno, nejsou reálné," řekl ministr financí. S Chládkem je ale připraven jednat, až za ním přijde osobně.

Výdaje českého státu na oblast školství jsou podle Chládka pod evropským průměrem. „V EU je průměr 6,1 procenta HDP, my jsme pod čtyřmi procenty. Pro zvýšení kvality školství musíme zvýšit finanční prostředky," uvedl ministr školství.

Pokud by se učitelům stejně jako všem státním zaměstnancům zvýšily platy o tři procenta, což vyplývá z dohody koalice, znamenalo by to výdaje 1,7 miliardy korun.

Nechat peníze vysokým školám a investovat do sportu

Ministr Chládek také zopakoval, že odmítá navrhované snižování částky pro vysoké školy. Navzdory poklesu počtu studentů by měly zůstat na letošní úrovni. Vedlo by to ke zvýšení dotace v přepočtu na jednoho studenta, což by mělo přinést zvýšení kvality.

Tři miliardy navíc bude chtít Chládek získat pro sport, což by znamenalo navýšení letošního rozpočtu na dvojnásobek. Peníze by měly směřovat na výchovu mládeže a do malých tělovýchovných jednot.

„Bez nich nejsme schopni garantovat kvalitní přípravu dětí a udržitelnost malých jednot ve všech regionech," poznamenal Chládek.

Snaha o kvalitnější začleňování žáků

Nárůst výdajů v řádech miliard přináší také snaha o kvalitnější začleňování žáků se speciálními vzdělávacími potřebami do běžných škol.

„Inkluzi musí doprovodit peníze na pomůcky, asistenty, psychology do škol. Asistent se už nebude schvalovat na dobu určitou, ale bude kmenovým zaměstnancem školy a bude mít smlouvu na dobu neurčitou," upřesnil ministr Chládek.

Premiér Bohuslav Sobotka ho prý v těchto požadavcích podpořil. Nyní o nich bude jednat i s ministrem financí. Chládek je přesvědčen, že vicepremiér, stejně jako ostatní předsedové koaličních stran, jasně chápe školství jako prioritu.

Letos má ministerstvo školství na výdaje k dispozici celkem přibližně 136 miliard korun, z toho sedm miliard díky příjmům z Evropské unie.

ČTK, Martin Balucha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme