Brazilským univerzitám chybí peníze, učitelé chystají generální stávku

Některé státní univerzity v Brazílii ruší přednášky a kurzy a zavírají své brány. Vláda kvůli recesi škrtá v rozpočtu, a přestože má být školství prioritou, peníze chybí. Učitelé federálních vysokých škol proto oznámili generální stávku a někde už profesoři i studenti do ulic vyšli.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lidé v Riu de Janeiru protestují proti brutálním zásahům policie v chudinských oblastech (ilustrační foto)

Lidé v Riu de Janeiru protestují proti brutálním zásahům policie v chudinských oblastech (ilustrační foto) | Zdroj: Reuters

Situace na některých univerzitách, hlavně na těch federálních, je hodně daleko od normálu. Firmy začínají zjišťovat, že poskytovat služby pro tyto státní instituce bude docela rizikové podnikání.

Třeba Federální univerzita v Rio de Janeiru přestala platit firmě, která zajišťuje úklid, takže kvůli odpadkům a nepořádku musely teď některé fakulty úplně zavřít. Už tak se tam přitom začátek semestru odkládal o celé týdny.

Přehrát

00:00 / 00:00

O situaci v brazilském školství mluvil jihoamerický zpravodaj ČRo David Koubek

Další velká federální univerzita v Minas Gerais přestala platit za vodu a za elektřinu. Ujišťuje ale, že ji zatím vodárny ani elektrárny neodstřihly. Federální vláda je ve zpoždění s platbami, takže někde jsou opožděné i výplaty pro učitele.

Část problémů je způsobená tím, že nová vláda po volbách nastoupila až 1. ledna, a přestože je skoro konec května, stále není hotový rozpočet. Ministři se stále neshodli na výši a rozdělení škrtů.

Dlouhé roky Brazílie rostla, mohla dávat štědré sociální dávky, teď ale přišla recese a nový ministr financí navrhuje šetřit. A rozhodně ne málo.

Vláda tak zdržuje platby, se kterými školy počítaly. Posunuly se i vládou financované rekvalifikační kurzy a už teď je jasné, že některé dříve zavedené se zruší. Nový slogan prezidentky Dilmy Rousseffové pro její druhé funkční období přitom zní: Brazílie, vlast vzdělání.

Uklízečky neviděly plat od prosince

Ovšem peníze chybí i na školách, které financují jednotlivé federální státy. Právě třeba v Rio de Janeiru dostali uklízečky a pracovníci ostrahy na státní univerzitě poslední plat v prosinci, takže není divu, že čas od času protestují.

Generální stávka na federálních univerzitách má začít příští týden. Na mnoha místech se ale protestuje už teď. V São Paulu třeba učitelé všech škol zřizovaných tímto spolkovým státem stávkují za vyšší platy už přes dva měsíce. Teď jim soud uložil pokutu za to, že blokují silnice, ale nezdá se, že by v protestu polevili.

Ve státě Paraná se zase vrátili do ulic učitelé, proti kterým před dvěma týdny brutálně zasáhla policie. Stávkuje jich tam už 100 tisíc a požadují růst platů aspoň takový, jaká je inflace. Vláda ale tvrdí, že peníze prostě kvůli ekonomické situaci v zemi nemá.

David Koubek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme