Pošta by příští rok mohla dostat státní dotaci. Její výše bude ale omezená

Česká pošta by mohla příští rok dostat zákonem omezenou podporu ze státního rozpočtu. Předběžně se na tom dohodli ministři vnitra a financí. Záležet ale bude na přijetí novely poštovního zákona. Odbory zákon podporují.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Česká pošta (ilustrační foto)

Česká pošta (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek

Některé poštovní pobočky na venkově nevydělávají. Náklady má hradit kompenzační fond. Jenže ten nefunguje. Ministerstvo vnitra chce proto novelu zákona, podle které by šly peníze ze státního rozpočtu.

„Já za ministerstvo slibuji, že se pokusíme nalézt koaliční shodu i s hnutím ANO a panem vicepremiérem, aby šlo hlasovat jednotně,“ říká ministr vnitra z ČSSD Milan Chovanec.

Pošta podle ministra financí a šéfa hnutí ANO Andreje Babiše letos peníze z rozpočtu nepotřebuje. Zdůvodňuje to tím, že za první čtyři měsíce měla zisk 230 milionů korun. Babiš i přesto dotaci připouští, ale jen do určité výše.

Státní podnik Česká pošta patří k největším zaměstnavatelům v zemi, na konci minulého roku zaměstnávala 31 742 lidí. V současné době provozuje 3200 poboček. Do deseti let plánuje čtyři pětiny z nich převést na smluvní partnery v podobě takzvaných franšíz. Chce tak ušetřit několik set milionů korun ročně.
Zdroj: ČTK

„Přiznávám, že od roku 2016 bychom měli jednat o nějaké formě pomoci České poště. Musí to být ale zastropováno a nemůže to být bianko šek.“

Pokud nebude stát poště kompenzovat ztrátové služby, obávají se odboráři propouštění zaměstnanců. Předseda koordinačního odborového výboru České pošty Karel Koukal odhaduje, že může jít až o tisíce pracovníků.

Návrh novely poštovního zákona má v pondělí znovu projednávat vláda. Premiér Bohuslav Sobotka z ČSSD věří, že normu dostane do sněmovny co nejdřív.

„Pevně věřím, že do pondělí bude dosaženo koaliční shody. Myslím, že není na co čekat. Pošta už na systémové řešení čeká řadu let a není žádný důvod, abychom toto rozhodnutí odkládali.“

Jana Čermáková, David Černý, Jan Beneš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme