Svoboda na kauci. Soudy vybraly za 5 let peněžité záruky za více než 300 milionů

Pro obviněné je to možnost, jak se dostat z vazby na svobodu. Pro soudy určitá záruka, že se člověk nebude vyhýbat řízení. Peněžité kauce v Česku využila za posledních pět let zhruba polovina soudů. Podle dat, která si vyžádal Radiožurnál, vybraly za tu dobu víc než 300 milionů korun. Nejvíce v Praze.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Soud (ilustrační foto)

Soud (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek

Za půl milionu korun se nedávno vykoupil bývalý šéf pražské Nemocnice na Homolce Vladimír Dbalý. Exředitel, obviněný z korupce, se tak dostal zhruba po roce na svobodu.

Zejména u pražských soudů je taková praxe častá. Nejvyšší kauce se přijímají právě v hlavním městě. Ukazují to podrobná data, která získal Český rozhlas.

Přehrát

00:00 / 00:00

Český rozhlas zmapoval, kolik soudy vybírají na peněžitých kaucích. Informuje Petra Benešová

Například Městský soud v Praze za posledních deset let schválil peněžité záruky za více než 132 milionů korun.

„Celkem se jedná o 124 případů,“ říká jeho předseda Libor Vávra. „ V 68 případech jsme peníze vraceli – 104 miliony. A v těch zbylých z různých důvodů kauce propadla státu."

Kauce (z latinského cautio – záruka) je obecně vžitým pojmem. Trestní řád pojem kauce nepoužívá, hovoří o peněžité záruce. Ta se použije tehdy, pokud sice jsou dány důvody vazby obviněného, ale vzhledem k osobě obviněného lze dostatečně důvodně předpokládat, že vazba může být nahrazena právě složením přiměřené peněžní částky.
Pramen: trestni-rizeni.com

Buď obviněný přestane chodit na soudní jednání, nebo se částečně z kauce uhradí náklady na řízení. Případně záruka propadne kvůli peněžitému trestu.

„Městský soud v Praze jako prvostupňový soud projednává ty nejzávažnější trestné činy,“ dodává předseda soudu, proč jsou kauce tak vysoké.

O výši kauce rozhoduje soud

Je na soudu, jakou výši kauce určí. Jen pro srovnání: Krajský soud v Praze vybral za posledních deset let téměř 25 milionů korun. Obvodní soud pro Prahu 1 ještě o 6 milionů víc.

Vysoké sumy se hromadí i v regionech. Za posledních pět let Krajský soud v Ostravě přijal peněžité záruky za více než 73 milionů korun.

Soud (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek

Jenže výjimkou v Česku nejsou ani soudy, kde za poslední roky nepřijaly vůbec žádnou kauci, jak stojí ve vyjádření Okresního soudu v Náchodě.

"Nabídky peněžité záruky jsou velice řídké a obvykle ani nejsou myšleny příliš vážně. Například když notorický podvodník, který se vydává za majitele nemovitostí a nabízí i astronomickou kauci, žádný majetek nikdy neměl a nemá."

Vazba je drahá

Podle předsedy Městského soudu v Praze Libora Vávry je v posledních letech trendem nahrazovat vazbu za jiné alternativy. Ať už jsou to právě peněžité kauce, nebo elektronické náramky.

„Každá náhrada vazby u lidí, kteří nejsou na svobodě nebezpeční, je rozumná varianta pro stát i pro občany. Prostě jeden den pobytu ve věznici stojí zhruba tisíc korun,“ připomněl Vávra.

Častější používání kaucí za vazbu nelze podle prezidentky Soudcovské unie Daniely Zemanové nařizovat plošně.

„Zákon tam stanoví podmínku, že musí být splněny určité okolnosti na straně pachatele, a to, zda to je, či není v tom případě splněno, skutečně záleží na úvaze soudce.“

Podobně to vidí i ministerstvo spravedlnosti. „Nemůže nijak nařídit, aby soudy více využívaly tento institut. Ony se musí prostě řídit platným trestním zákoníkem,“ dodává mluvčí Kateřina Hrochová.

Pokud se kauce nakonec při splnění všech podmínek obviněnému nevrátí, peníze putují do státního rozpočtu. Jde o desítky milionů korun za pět až deset let. Konkrétní částky ale stát neeviduje.

Právo, ilustrační foto | Foto: Fotobanka Stock.xchng

Milan Kopp, Petra Benešová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme