Gazprom ztrácí monopol v Pobaltí, Litva otevírá terminál na zkapalněný plyn

Ruský Gazprom už nevládne nad Pobaltím. Litva teď může dovážet plyn odkudkoliv na světě. Plovoucí terminál na zkapalněný plyn zprovoznila krátce před dnešním unijním summitem Východního partnerství.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Podzemní zásobník plynu Háje u Příbrami

Podzemní zásobník plynu Háje u Příbrami | Zdroj: Reuters

Asi kilometr a půl od břehu se na poklidné hladině Baltu nese obří plavidlo. Na první pohled budí úctu hlavně svými rozměry - měří skoro 300 metrů na délku a padesát na šířku i výšku. Jinak po pravdě řečeno moc zajímavě nepůsobí.

Ale zdání klame. Je to nový terminál na zkapalněný plyn, který podle všeho skoncoval se závislostí pobaltských republik na ruském plynu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Nový litevský terminál na zkapalněný plyn představil zpravodaj Vít Pohanka

„Umožňuje nám to dovážet zkapalněný zemní plyn,“ vysvětluje ředitel terminálu Tadas Matulionis.

„Dovezou nám ho na zvláštní lodi. Pak ho prostě vrátíme do plynné podoby a pošleme do distribučního systému, kam je třeba.“

Dodávky kapalného plynu mají přitom pro Pobaltí obrovský strategický význam.

„Tohle jediné zařízení může pokrýt celou litevskou poptávku. Kromě toho bychom dokázali pokrýt 80 až 90 procent současné spotřeby Lotyšska a Estonska, všech pobaltských zemí,“ zdůrazňuje Matulionis.

Podobná zařízení nemůžou vyřešit dodávky plynu pro sousední Polsko, které má mnohonásobně vyšší spotřebu. Ale pro Litvu a ostatní dvě pobaltské republiky má obrovský význam.

Výraz terminál na zkapalněný plyn moc inspirativně nepůsobí. Je proto příznačné, že Litevci tohle užitečné plavidlo oficiálně pokřtili Nezávislost.

Vít Pohanka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme