Baezová a Aj Wej-wej dostanou cenu Amnesty International. A vázy jako odsudek poprav

Sókratés, Jesenius i Mata Hari, osobnosti, které spojuje stejný osud i nejnovější umělecké dílo od Bořka Šípka. Proslulý český architekt a designér totiž vytvořil kolekci sedmi váz nazvanou Odsouzeni k smrti symbolizujících trest smrti i popravené osobnosti. A dvě z nich dnes v Berlíně spolu s cenou Amnesty International dostane čínský umělec Aj Wej-wej a americká zpěvačka Joan Baezová.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Joan Baezová

Joan Baezová | Foto: licence Creative Commons Attribution-Share Alike 2.5 Generic, Ron Baker

Sedm osobností, sedm popravených, sedm váz. „To je takový hold lidem, kteří byli odsouzeni k smrti a popraveni,“ vysvětluje Bořek Šípek.

Přehrát

00:00 / 00:00

S cenami Amnesty International převezmou vyznamenaní v Berlíně vázy od Bořka Šípka z kolekce Odsouzeni k smrti, popisuje reportér Robert Mikoláš

„Je to takový historický exkurz. Začíná to už u Sókrata a končí posledním popraveným, což je Kalushi, jihoafrický bojovník za svobodu.“

Šípek svou kolekcí převrací zavedenou a přijímanou myšlenku trestu smrti - oko za oko, zub za zub.

Váza Bořka Šípka z kolekce Odsouzeni k smrti, která symbolizuje trest smrti i popravené osobnosti | Foto: Bořek Šípek

Za několik popravených postav z blízké nebo vzdálené historie vrací světu skleněné vázy inspirované jejich osudy.

Za Sókrata, který kazil mládež přemýšlením, Čchiou Ťin, která si myslela, že ženské nohy jsou krásnější beze stop týrání, dále za Mata Hari, která až příliš krásně tančila.

Nebo za dvojici italských anarchistů Sacca a Vanzettiho, které ani desítky svědectví nezachránily před elektrickým křeslem.

Za Solomona Kalushi Mahlangua, chlapce, který chtěl mít stejná práva jako jeho soudci a jeho kat, a za Jana Jessenia, vědce v nevědeckých časech popraveného po bitvě na Bílé Hoře, a to rozčtvrcením.

Duše zůstane celá

A právě tento krutý způsob se Bořek Šípek snažil ve svém díle ztvárnit:

„To rozčtvrcení těla je takový motiv. Takže váza je rozdělená na čtyři díly a v nich je jeden centrální díl, duše. Motto vázy je, že tělo rozsekneš, ale duše zůstane celá.“

A český národ na někdejšího rektora Karlovy univerzity, který mimochodem jako první provedl veřejnou pitvu a stal se také osobním lékařem císaře Rudolfa II., dodnes nezapomněl.

Váza Bořka Šípka z kolekce Odsouzeni k smrti, která symbolizuje trest smrti i popravené osobnosti | Foto: Bořek Šípek

Podobně jako Číňané na svou hrdinku Čchiou Ťin, která získala přezdívku Rytířka od zrcadlového jezera.

„Takže váza připomíná dvě nohavice, kalhoty, které roztrhávají pouta. Ona měla takový typický čínsko-japonský účes, takže díly jsou spojeny tím účesem,“ vysvětluje Bořek Šípek.

Vázu pro Čchiou Ťin dostane další z proslulých Číňanů, umělec Aj Wej-wej. Slavnostního udílení se sice osobně nezúčastní, v Berlíně si ji ale převezme jeho syn.

Zpěvačka Joan Baezová pak obdrží vázu pro Sacca a Vanzettiho, o kterých zpívá v jedné ze svých písní.

Na projektu Odsouzení k smrti se podílejí i malíř Petr Sís, který vytváří obrazové prostředí expozice, básník Dušan Všelicha, autor doprovodných textů, fotograf Jan Hnízdo a modelka Jana Doležalová, která fyzicky zastoupí postavy popravených.

Robert Mikoláš, mkp Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme