Nepálská vláda chce vypracovat přísnější pravidla pro stavbu nových domů

Do poloviny července se nesmí v Nepálu stavět žádné nové domy. Vláda chce totiž mezitím připravit nová pravidla pro výstavbu. Lidé, kteří přišli během zemětřesení o střechu nad hlavou, si tak během příštích dvou měsíců mohou postavit jen provizorní obydlí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

V nepálské vesnici Simthali spadla asi čtvrtina domů, další jsou poničené

V nepálské vesnici Simthali spadla asi čtvrtina domů, další jsou poničené | Foto: Ľubomír Smatana | Zdroj: Český rozhlas

Vláda vyhlásila stavební uzávěru, aby získala čas. Chce se totiž poučit z tragédie, kdy se během nedávných zemětřesení zřítilo velké množství budov, a zabránit jejímu opakování.

Nepálci totiž dosud většinou stavěli svá obydlí z čehokoliv, jakkoliv a kdekoliv, a to i navzdory existujícím pravidlům. Zatímco tedy novější výstavba v Káthmándú přírodní katastrofu přečkala, zejména jednoduché a staré domy na vesnicích nebo památky spadly.

Přehrát

00:00 / 00:00

Nepálská vláda chce vypracovat přísnější pravidla pro stavbu nových domů. Podrobnosti zjišťoval zvláštní zpravodaj ČRo Jaromír Marek

„Až se vytvoří nová pravidla pro výstavbu, začne se znovu stavět,“ ujistil šéf stavební komise v Patanu.

Nepálská vláda už oznámila, že nové předpisy pro stavbu domů budou mnohem přísnější a úřady budou nově muset jejich dodržování skutečně vyžadovat.

Týmy odborníků by také měly urychleně provést geologický průzkum v místech nejvíce postižených zemětřesením.

Silné otřesy zasáhly Nepál za poslední týdny celkem třikrát. Podle nejnovějších údajů se mezi 25. dubnem a 12. květnem zřítilo 756 tisíc domů a dalších staveb. Řada budov se ale ještě bude muset zbourat, mají totiž narušenou statiku.

Nepálu můžete pomoci i prostřednictvím Českého rozhlasu. Pošlete libovolnou částku na účet "Nadačního fondu Českého rozhlasu" - 200 99 99 200/0300, nebo pomocí dárcovské sms ve tvaru: DMS mezera PRONEPAL na číslo: 87 777. Cena jedné DMS je 30 Kč, obdarovaný obdrží 28,50 Kč. Více informací na www.darcovskasms.cz

Jestli jsou domy dál obyvatelné, posuzují speciální komise. Jejich členy jsou i statici, přestože v Nepálu jde o málo zastoupenou profesi.

Domy určené k demolici se označují velkým červeným plakátem, na budovy, které při kontrole obstály, umístí komise plakát zelený. Stavby, kde může začít rekonstrukce, jsou označeny bíle.

Řada domů sice vypadá zvenku nedotčeně, uvnitř jsou ale jasně vidět popraskané zdi a stropy. Také tyto budovy bude nejspíš nutné zbourat – jsou jich přitom stovky a tisíce.

Otázka je, kdo demolici zajistí a hlavně kdo ji zaplatí. Už teď je jasné, že Nepál nebude mít na obnovu zničené země dostatek prostředků.

Přehrát

00:00 / 00:00

V horských oblastech Nepálu musejí pracovat i děti. Reportér ČRo Ľubomír Smatana zamířil mezi chudé zemědělce ve vesnici Simthali

Náklady byly zatím vyčísleny v přepočtu na asi 50 miliard korun. Takovou částku by Nepál nedal dohromady ani za 10 až 15 let. Velká tíha finančního břemene proto bude spočívat na mezinárodních organizacích.

Z Nepálu se dnes začínají stahovat americké a japonské armádní jednotky. V práci pokračují jiné záchranné a zdravotnické týmy.

Vojáci pomáhali Nepálcům po ničivém zemětřesení, které zasáhlo jihovýchodní Asii koncem dubna. Podle generálporučíka amerického námořnictva Johna Wiesslera už jejich účast není potřebná.

„V pokračujících záchranných operacích už se naše jedinečné vojenské schopnosti neuplatní. Vracíme se domů. Jestli to ale bude znovu zapotřebí, budeme připraveni se do Nepálu vrátit,“ vysvětlil.

V nepálské vesnici Simthali spadla asi čtvrtina domů, další jsou poničené | Foto: Ľubomír Smatana

Jaromír Marek, Tea Veseláková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme