Rusko zvýšilo vojenskou aktivitu u hranic s Lotyšskem, tvrdí tamní ministr obrany

V lotyšské Rize začíná dvoudenní summit Východního partnerství. Evropská unie se během něj chystá dát najevo, že má stále zájem o spolupráci se šesti postsovětskými státy – mimo jiné i s Ukrajinou. Kvůli konfliktu na východě země ovšem narůstá napětí mezi unií a Ruskem.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Raketový systém protivzdušné obrany S-300 ruské výroby

Raketový systém protivzdušné obrany S-300 ruské výroby | Zdroj: Reuters

Rusko prý v předvečer summitu zvýšilo vojenskou aktivitu u hranic Lotyšska.

„Dnes se snad měla u lotyšských břehů objevit ruská ponorka, zintenzivnila se také letecká přítomnost při lotyšských hranicích. Ale to jsou v atmosféře většinou tiché, ale tu a tam i dosti halasné konfrontace jevy zcela běžné,“ upozornil komentátor Českého rozhlasu Libor Dvořák.

Dodal, že Moskva nemá ze setkání evropských prezidentů a premiérů radost, podobná jednání totiž vnímá jako zásah do toho, co vnímá jako svou sféru vlivu. Dvořák se proto domnívá, že Rusko chce jakkoliv narušit vágní jednotu mezi unií a šesti postsovětskými zeměmi.

Přehrát

00:00 / 00:00

V lotyšské Rize začíná dvoudenní summit Východního partnerství. Mluvil o něm komentátor Českého rozhlasu Libor Dvořák

Hlavními tématy summitu mají být volnější vízový režim a užší ekonomická spolupráce.

Českou republiku bude zastupovat prezident Miloš Zeman. Dnes jsou na programu spíše společenské akce, hlavní jednání proběhnou zítra.

„Závěrem bude jenom jistá proklamace, protože nepochybuji o tom, že i unie bude v postupu v těchto šesti zemích opatrnější, než byla například v ukrajinském případě,“ soudí Libor Dvořák.

Vrcholnou schůzku podle očekávání doprovodí demonstrace zástupců ruské menšiny v Lotyšsku. Její radikálnější členové chtějí podle svých prohlášení protestovat proti necitlivému a agresivnímu postupu Evropské unie vůči Rusku a prezidentu Vladimiru Putinovi.

Východní partnerství bylo ustanoveno v květnu 2009. Jedná se o projekt těsnější spolupráce Evropské unie a postsovětských republik: Běloruska, Ukrajiny, Moldavska, Gruzie, Arménie a Ázerbájdžánu. Partnerství usiluje o podporu politických a hospodářských reforem.

Východní partnerství | Foto: Český rozhlas

Vít Pohanka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme