Vědci v Africe objevili dosud nejstarší kamenné nástroje

Předchůdci moderního člověka byli nejspíš mnohem zručnější, než si vědci doteď mysleli. U jezera Turkana v Keni objevili dosud nejstarší kamenné nástroje. Kladiva, kovadliny nebo pěstní klíny jsou prý o 700 tisíc let starší než dosavadní nálezy, a to z nich podle BBC dělá nejdůležitější antropologický nález za posledních 50 let.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pravěké kamenné nástroje

Pravěké kamenné nástroje | Foto: University of Liverpool

Doteď měli vědci za to, že kamenné nástroje používali až příslušníci rodu homo habilis, tedy člověka zručného. Donedávna nejstarší nalezené nástroje pocházely z doby před dvěma miliony čtyřmi sty tisíci lety.

Ty, které teď vědci objevili v Keni, jsou ale staré bezmála 3,5 milionu let. To je doba, kdy po zemi ještě nechodili zástupci rodu Homo, ale jejich vývojoví předchůdci, například z rodu Australopithecus.

Jedna z nejzachovalejších nalezených koster australopitéka byla pojmenována Lucy.

„Její kostra se zachovala ze 40 procent, to je v našem oboru nevídané. Nejdůležitějším zjištěním ale bylo, že Lucy zřejmě chodila po dvou stejně jako my, odpovídá tomu tvar její pánve,“ vysvětluje paleoantropolog Ken Mowbray z amerického přírodovědeckého muzea.

Jinak se však mělo za to, že příslušníci tohoto rodu byli primitivnější než první linie rodu Homo. Teď se ovšem zdá, že to tak docela není a že australopitékové, popřípadě jiní hominidé z té doby, možná Kenyanthropus platyops, mohli být dostatečně inteligentní a vynalézaví na to, aby uměli opracovat kámen a vyrábět z něj nástroje.

Tea Veseláková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme