V ČR žije asi 300 tisíc Vietnamců, složit z nich fotbalovou jedenáctku je ale problém

Lidé ve Vietnamu fotbal milují a vášnivě ho i sledují. Pokud ale zrovna žijí v Evropě, třeba i v Česku, jejich vztah k této populární hře se přece jen změní. Sehnat pár lidí a založit klub je pro zdejší vietnamskou komunitu zatím neřešitelný problém.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vlevo Hoang Anh, který hraje fotbal v Česku, jeho kamarád Martin v Německu

Vlevo Hoang Anh, který hraje fotbal v Česku, jeho kamarád Martin v Německu | Foto: Jaroslav Plašil | Zdroj: Český rozhlas

Když hraje Tran Huy Anh, který má i české jméno Martin, v německém Deggendorfu, občas na něj volají jménem některého známého asijského hráče z Bundesligy. Takže je teď dost často také Šindži Kagawa.

Pro jeho kamaráda a kolegu z práce z Prahy mají fanoušci v české soutěži občas i jiná přirovnání.

Přehrát

00:00 / 00:00

Vietnamců žije v ČR asi 300 tisíc, založit ale fotbalový klub je pro ně zatím neřešitelný problém. O důvody se zajímal Jaroslav Plašil

„V České republice je pořád trochu cítit nacionalismus. Cítím to také. Pokřikují na mě, když třeba běžím s míčem: ‚Hele, jde tam mesrýže‘. Není to ono. Třeba to někteří lidé nemyslí úplně upřímně, je to v zápalu hry. Anebo starší lidi pořád koukají trochu divně. Je to ještě cítit,“ přiznává Hoang Anh, finanční manažer a student VŠE.

Nevhodné pokřiky fanoušků ale nejsou tím důvodem, proč s kamarády v Česku nezaloží fotbalový klub, který by hrál pravidelně soutěžní zápasy. Problém prý není ani s omezeným počtem cizinců v týmu, protože dost Vietnamců má i zdejší občanství.

Museli bychom sehnat sponzora, nemáme hřiště

„Takový nápad jsme už s klukama měli, ale myslím, že v současné době není možné, abychom měli jedenáctku. Museli bychom shánět sponzora, nemáme vlastní hřiště. To také stojí nějaký kapitál. A pak tréninky, to by nebylo ono,“ naráží Hoang i na velkou pracovní či studijní vytíženost většiny Vietnamců v Česku.

Přesto se svého snu ale nechtějí úplně vzdát. „Pro vietnamskou společnost by to mělo cenu, i pro českou. Určitě by to bylo zajímavé. Možná do budoucna,“ věří Tran Huy Anh.

Alespoň malý fotbal si ale vietnamské týmy v Česku zahrají. Zrovna teď v neděli na Strahově a bude to historicky vůbec největší turnaj vietnamských mužstev v Česku.

„Má to už sedmiletou tradici u nás. Je to nejvíc vyhlášené v České republice. A letos se to právě rozšířilo i o zahraniční týmy. A máme v plánu to rozšířit i po Evropě. Abychom se mohli scházet i s týmy ze zahraničí,“ dodává Hoang Anh.

Bývalý sparťan je ve Vietnamu hvězdou

Ve Vietnamu je fotbal nesmírně populárním a často i jediným dostupným sportem. Přesto v Evropě ani v Česku se zatím hráči vietnamské národnosti tolik neprosazují.

Když se někdejší kapitán sparťanské rezervy Quan Mac Hong před časem vrátil domů do Vietnamu, stal se prý okamžitě prvotřídní hvězdou. Historicky první Vietnamec, který skóroval v české profesionální soutěži a dokázal se v ní prosadit, to už něco znamenalo.

„Po návratu hned podepsal smlouvu a objevuje se v reklamách,“ prozradil Hoang.

Přehrát

00:00 / 00:00

Podle Hoanga je ve Vietnamu spousta talentů, ale pro další rozvoj nemají vhodné podmínky

Opačná situace je zatím těžko představitelná. Talent mladým Vietnamcům ještě nemusí chybět, ale třeba oproti českým dětem vyrůstají v úplně jiných podmínkách.

„Myslím, že je tam spoustu talentů, ale pro další rozvoj nemají vhodné podmínky,“ vypráví. Sám si dobře pamatuje, co bylo pro něj v začátcích nejtěžší. „Jen tak jsem si kopal na ulici, fyzičku jsem musel dohánět. Hrát s Evropany je náročnější,“ má jasno Hoang který hraje nižší soutěž za Modřany a fotbal má jen pro zábavu, i to mu prý ale rodiče často rozmlouvají.

„Chtějí, abychom měli lepší život. Jakmile jsem se dostal na vysokou, tak mi říkali, ať fotbalu nechám a čas věnuju něčemu jinému. Až když dítě hraje ve Spartě, nebo Slavii, tak rodiče pochopí, že mají doma fotbalistu, z kterého by mohlo něco být,“ pokračuje Hoang.

Jenže takových, kteří by mohli mít hvězdnou budoucnost před sebou, je zatím velmi málo. Jsou to jen výjimky a ti šťastnější, je alespoň znají. Třeba Hoangův kamarád a kolega z práce Tran Huy Anh za Spartu jako malý hrával, a na ve Vietnamu nesmírně populárního Mac Honga si dobře pamatuje.

„Už v 18 letech nastupoval za reprezentaci, byli jsme ve stejném týmu. Musel jsem se ale vrátit kvůli maturitě a nebylo jisté, jestli se usadím a dostanu smlouvu. Nakonec jsem raději zvolil studijní cestu, v Německu hraju za slušné peníze,“ uzavřel Tran Huy Anh.

Jaroslav Plašil, Petr Hašek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme