Lidé ze Studeného se bojí pít vodu z kohoutku, jsou v ní dusičnany

21. květen 2015

Ve Studeném na Orlickoústecku mají někteří lidé strach pít z obecního vodovodu. Naměřili v něm už několikrát větší obsah dusičnanů, než je v normě. Proto si kupují balenou vodu a čekají, až obec dlouhodobý problém vyřeší.

„Tady je moc dusíku, tak je špatná voda, no. S tím vysokým dusíkem se to nedá pít,“ stěžuje si Zdeněk ze Studeného na kvalitu místní vody, která čas od času obsahuje větší množství dusičnanů.

„Buď musíte na internet a sledovat, jaký je měsíc a jak vyšel dusík, nebo jít na místní vývěsku a tam zjistit, kolik je dusíku, ale nikdo nepíše, která norma nám vyhovuje. Myslím si, že když voda neodpovídá podmínkám, za co platíme tady, tak by obec měla přistavit cisternu s pitnou vodou. My bychom z toho měli brát, proč bychom si kupovali pitnou vodu,“ dodává Zděnek.

Dusičnany přesahují limit o 10 procent

Občané si tedy musí kupovat balenou vodu, jak to vidí starosta Studeného Jiří Černohous: „Byla tady zvýšená koncentrace dusičnanů v lednu naměřena 55 miligramů na litr. To znamená, že je to překročeno asi o 5 miligramů, ale na základě zjištění hygieny ta voda není závadná. Bylo by to závadné, pokud by se dlouhodobě pila tato voda. Je to ale jednou za rok a je to způsobeno tím, že v zimě není vegetace a ty dusičnany pronikají až do spodních vod. V současné době jsme měli 48 miligramů na litr, takže to odpovídá normě.“

Prasklé potrubí, havárie, cisterna

Poslední měření bylo podle starosty v únoru, tedy měsíc poté, co byla naměřena zvýšená koncentrace dusičnanů.

„V loňském roce byl v jednom případě překročen hygienický limit 50 miligramů dusičnanů. Tyto koncentrace nejsou nijak závažné nebo ohrožující zdraví. Studie ukázaly, že i pro malé děti a kojence ten limit 50 miligramů na litr je bezpečný,“ vysvětluje hygienička Jitka Seidlová.

Zastupitelé hledají nový a vhodnější zdroj vody, vrtají se průzkumné vrty a dělají se zkoušky. Příští rok by se mohla obec napojit.

autor: Zuzana Pecháčková
Spustit audio