Lesní školky nezaniknou. Prezident Zeman podepsal novelu o registraci dětských skupin

Prezident Miloš Zeman dnes podepsal novelu zákona, jež má odvrátit hrozbu zániku lesních školek a podobných zařízení. Novela mimo jiné zpřesňuje definici dětské skupiny a daňové výhody a umožňuje výjimky z hygienických požadavků. Právě u těch se provozovatelé obávali, že je nebudou schopni splnit. Registrace dětských skupin bude dobrovolná.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Děti v lesní školce

Děti v lesní školce | Foto: Zdeňka Kučerová

Dětská skupina bude zařízením, které umožňuje docházku dětí v rozsahu nejméně šesti hodin denně. Důležité ale je, aby se za dětskou skupinu nevydávaly například hlídací koutky.

Udělení výjimky z hygienických požadavků u skupin do 12 dětí bude úřad podmiňovat tím, že nebude ohrožena ochrana veřejného zdraví.

Daňové výhody by se podle úpravy měly vztahovat jen na rodiče, kteří umístí své děti k registrovaným poskytovatelům.

Živnostníci nebo firmy, které označí své služby za dětskou skupinu a nebudou registrováni, se podle novely dopustí přestupku nebo správního deliktu.

Zákon o dětských skupinách prosadila sněmovna definitivně loni v listopadu navzdory Zemanovu vetu, které zdůvodnil právě obavami provozovatelů lesních školek.

Senát navrhoval pro tato zařízení už tehdy úlevy, poslanci se k jeho úpravě ale nepřiklonili. Norma dává rámec zařízením, která začala vznikat v reakci na nedostatek míst ve standardních mateřských školách.

Novela nabude účinnosti potom, co vyjde ve sbírce zákonů. O tom, že ji prezident Zeman podepsal, informoval jeho mluvčí Jiří Ovčáček.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme