Ministerstvo pro místní rozvoj podpoří 160 miliony komunitní bydlení seniorů

V Česku by se mohly rozšířit možnosti bydlení pro seniory. Ministerstvo pro místní rozvoj dá v první fázi 160 milionů korun na takzvané komunitní bydlení, které by mělo posílit jejich aktivní život a soběstačnost. Zapojit by se do něj mohli lidé starší 60 let. O dotaci na stavbu či přestavbu sdíleného bytového domu může požádat kdokoli - obce, firmy i jednotlivci.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Čtení seniorům v Náměšti nad Oslavou

Čtení seniorům v Náměšti nad Oslavou | Foto: Milan Kopecký | Zdroj: Český rozhlas

Podmínkou je existence společných prostor vhodných pro setkávání se sousedy. To můžou být třeba kuchyně, ošetřovny nebo kulturní místnosti.

„Pro seniory je to velice vhodný způsob bydlení. Už kvůli tomu, že je to komunitní bydlení a ne úvaha o tom, že budeme stavět ústavy někde za městem. Komunitní znamená, že lidé budou integrováni v obcích, blízko svým blízkým a bude podporován jejich samostatný život. K tomu je ale zapotřebí i zajištění potřebných služeb,“ řekla ředitelka Gerontologického centra v Praze 8 Iva Holmerová.

Přehrát

00:00 / 00:00

O možnosti komunitního bydlení pro seniory mluvila s ředitelkou Gerontologického centra v Praze 8 Ivou Holmerovou Veronika Sedláčková

Ministerstvo pro místní rozvoj zdůrazňuje, že komunitní bydlení podporuje aktivní život seniorů. Rozšířené je především v zemích na západ a sever od Česka.

„Takzvaný cohousing existuje v některých zemích, jsou s tím dobré zkušenosti. Nezapomeňme ale, že jsou to země, které mají přece jenom jinou kulturu a nemůžeme přenášet všechny modely k nám,“ upozornila Iva Holmerová.

V Česku by podle ní mohla být riziková určitá nedůvěřivost lidí, neochota žít společně a vzájemně si pomáhat.

„U nás je také problém s propojením zdravotních, sociálních služeb a bydlení – tří resortů, které nějakým způsobem v tom hrají roli. Tady je, myslím, důležitá komunikace, dobře to naplánovat a učinit tak, aby to bylo funkční a sloužilo lidem,“ dodala.

Veronika Sedláčková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme